ne misle svi isto / Ima li Plenković problem? Plan šefa HDZ-a o prodaji HEP-a izazvao podjele u vrhu stranke

Image

U HDZ-u demantiraju podjele i poručuju: 'Drugačija mišljenja su dobrodošla'

11.1.2017.
8:20
VOYO logo
Image
ekskluzivno istraživanje /

Većina građana ne podržava Vladu o kupnji INA-e: taj čin vide kao put prema privatizaciji HEP-a, čime bi Hrvatska ostala bez njega

Image
ekskluzivno istraživanje /

Većina građana ne podržava Vladu o kupnji INA-e: taj čin vide kao put prema privatizaciji HEP-a, čime bi Hrvatska ostala bez njega

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na sjednici snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo.

"Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se Ina vrati Hrvatskoj tj. puna potpora Vladi o ideji otkupa Molovih dionica", istaknuo je Plenković nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je bilo riječi o odluci Arbitražnog suda o Ini, aktualnoj situaciju u Hrvatskoj te o predstojećim lokalnim izborima u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša tijela HDZ-a, prema izjavi Plenkovića, smatraju da rad na modelu otkupa dionica treba nastaviti, a najprimjerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Premda je odluka takva kakva je, izgleda da i nije donešena bez drugačijih mišljenja. Da je protiv privatizacije HEP-a jasno je jučer poručio potpredsjednik HDZ-a i bivši ministar Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za vraćanje upravljačkih prava nad INA-om nije potrebna privatizacija HEP-a", poručio je bivši HDZ-ov ministar na Facebooku.

"Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad INA-om otkupom cijelokupnog paketa dionica MOL-a toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na HEP-ovo poslovanje u zadnjih 7 godina, enormne dobiti za takvo trgovačko društvo, emisiju obveznica u vrijednosti od 500 mil. USD, a nepostojanja bilo kakve kapitalne strateške investicije, iznos zadržane dobiti u nekim bi pretpostavkama mogao biti veći dio potrebnog novca...ostatak je moguće namaknuti prodajom državne imovine i malih udjela u trgovačkim društvima u ili nad kojima Hrvatska više nema nikakav utjecaj , a one se ne bave nikakvom djelatnošću u strateškom interesu za RH.

Dakle, uz jasan stav da u INA-i trebamo vratiti upravljačka prava, isto tako jasan stav da za tu namjeru ne smijemo na ovakav način otvarati proces privatizacije HEP-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IPO HEP-a dobrodošao je za svaku novu investiciju i odabir strateškog partnerstva koje bi omogućilo izgradnju konkurentnih, prvenstveno proizvodnih kapaciteta temeljne energetske proizvodnje, a potom i objekata kojima bi HEP poboljšao svoje regulacijske mogućnosti u uravnoteženju elektroenergetskog sustava", napisao je Horvat.

A prema informacijama iz vladajuće stranke, protiv privatizacije HEP-a jasno je bila i Ivana Maletić. Eurozastupnica koja je sukreirala predizborni HDZ-ov gospodarski program time je ušla u direktni sukob s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić koja je osmislila plan o kupnji Ininih dionica od MOL-a novcem koji bi se prikupio prodajom četvrtine HEP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori bliski Andreju Plenkoviću kazali su nam da drugačija mišljenja dvoje istaknutih HDZ-ovaca ne znače i podjele unutar te stranke te da su različita mišljenja itekako doborodošla. Ali, napominju, Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na sjednici je snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo