Otac dočekao pravdu / Ima 20 godina narkomanskog staža, na heroinu je rodila kćer, a splitski sud joj je dodijelio skrbništvo

Image
Foto: Thinkstock

Iako se majka nije brinula za djecu, ocu je trebalo tri godine da "istjera" pravdu

14.1.2019.
8:20
Thinkstock
VOYO logo

Tri godine nakon presude kojom je određeno da dvoje maloljetne djece živi s majkom koja ima više od 20 godina narkomanskog staža, na Općinskom sudu u Splitu je otac napokon uspio dobiti izmjenu odluke te joj je oduzeta roditeljska skrb, piše Slobodna Dalmacija.

Svoju presudu sutkinja je donijela uzimajući u obzir da je majka otišla iz zajedničkog stana s novim partnerom, također ovisnikom, ostavivši djecu samu te na činjenici da se od njezina odlaska otac o njima skrbi i žive kod njega. Nadalje, oboje djece, sada srednjoškolci, izjavili su da više ne žele živjeti s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do presude u korist majke ovisnice došlo je krajem 2015. godine nakon razvoda braka između nje i supruga, kada je odlučeno da roditelji imaju zajedničku skrb nad dvoje djece. Određeno je da djeca živi s majkom, a otac joj mora plaćati mjesečno uzdržavanje od po 1000 kuna za svako dijete. Takva odluka donesena je unatoč činjenici da je majka ovisnica o heroinu. Bila je u komuni 2002. godine, nakon što je drugo dijete rodila pod utjecajem droge, tako da je i beba razvila ovisnost.

Nakon povratka iz komune situacija s majkom je bila nešto bolja uz angažman njezine obitelji. Međutim, uskoro je majka nastavila konzumirati heroin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga 2015. godine dolazi do razvoda i djeca su trebala živjeti s majkom odlukom suda. Stvarno stanje je bilo da su od početka lipnja 2016. godine djeca, sada srednjoškolci, praktički sama s ocem. Majka ne kontaktira ni svoju obitelj, o djeci ne brine ni u čemu, a kontakti s djecom su svedeni na povremene poruke i nasumične i rijetke telefonske razgovore. U međuvremenu je otišla u inozemstvo. Cijeli taj period ona službeno po pravomoćnoj presudi ima skrbništvo i djeca su povjerena njoj na brigu te joj je otac dužan plaćati uzdržavanje 2000 kuna mjesečno za njih. Uz to majka ovisnica, kao skrbnik, svaki mjesec od države uzima i dječji doplatak.

Tijekom suđenja je, između ostalog, utvrđeno da je majci u Hrvatskoj jedini prihod bio dječji doplatak, koji je uredno uzimala bez obzira na činjenicu da se o djeci nije uopće brinula, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike