Ima 2,5 godine, ali nema ni JMBG, ni zdravstveno

Karolina Ajlec ima dvije i pol godine, s obitelji živi u Luskonji nedaleko Vojnića i boluje od kroničnog bronhitisa.

20.12.2010.
16:04
VOYO logo

U Luskonji nedaleko Vojnića u 21. stoljeću živi dvoipolgodišnja djevojčica koja nema ni jedinstveni matični broj građana (JMBG), ni OIB, ni registrirano mjesto prebivališta pa slijedom svega toga ni zdravstveno osiguranje.

Karolina Ajlec ta prava ne može ostvariti zbog svoje majke Barbare koja zbog, kako piše KAportal, nevjerojatno nefleksibilne administracije, nema osobnu iskaznicu i prebivalište u kući u kojoj živi s mužem i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara je kao i njen suprug u Hrvatsku došla 1996. kao prognanik iz okolice Banja Luke. Bračni par s djevojčicom i još jednim dječakom živi u kući u državnom vlasništvu, pa jedino država Barbari može dati suglasnost za potvrdu o prebivalištu.

Otkad joj je stara osobna iskaznica istekla ne može napraviti novu, a službenici za potvrdu o prebivalištu traže vlasnički list. Umjesto da joj se hitno pomogne, u policijskoj postaji u Vojniću su joj čak, kaže, prijetili i prijavom zbog kršenja Zakona o prebivalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kristian je bolestan i ima reflux bubrega i konvulzije. Pet puta je padao u komu. Živimo u izoliranom zaseoku i hitnoj pomoći treba dosta vremena da dođe, a sada nemam niti injekciju koja bi mu, ako se to ponovi, mogla spasiti život. Nemamo novca za lijek. Živimo od 300 kuna dječjeg doplatka za Kristiana i od pet kokoši. Nemamo pravo na socijalu, a mlađe dijete mi je bez ikakvog osiguranja", pojadala se Barbara dodajući kako Karolina boluje od kroničnog bronhitisa.

Kada je, kaže, zadnji put završila u bolnici, ispostavili su im račun od 2.600 kuna. Karolina iz istog razloga nije niti cijepljena, a po prirodi je vrlo boležljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće ne znam kako bi preživjeli ovu zimu da nema dobrih ljudi. Puno nam je pomogao prof. Antun Vuksan te Župa Presvetog srca Isusovog koji su nam poklonili peć na drva i njima bih se puno zahvalila", kazala je Barbara za KAportal. Pomoći od institucija, međutim, nema.

Ukoliko im i vi želite pomoći svoju donaciju možete poslati na žiro račun u Hrvatskoj poštanskoj banci 2390001 – 3212021528.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo