Pretkampanja za izbore / Idući tjedan sastanak koji se mjesecima izbjegava: hoće li HDZ podržati Kolindu Grabar-Kitarović?

Hoće li u bitku za drugi mandat predsjednica još ne otkriva. Nepoznato je i bi li je u tome podržao Plenkovićev HDZ, čiju Vlada posljednjih mjeseci kritizira

28.1.2018.
16:55
VOYO logo

Otkad je ušla u drugu polovinu mandata Predsjednica sve češće i sve glasnije kritizira Vladu. Dok iz oporbe to vide isključivo kao pretkampanju, nije jasno hoće li Plenkovićev HDZ poduprijeti Kolindu Grabar-Kitarović na ponovnom putu do Pantovčaka. Iako se posljednjih mjeseci vješto izbjegava - za idući tjedan priprema se veliki zajednički sastanak.

"Jeli vam teško biti predsjednica Hrvatske?", upitali su novinari Predsjednicu. - "Ovako kad sam s vama nije, ovako je super", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li u bitku za drugi mandat Predsjednica još ne otkriva. No, posljednjih mjeseci postala je glasna kritičarka Banskih dvora. Posljednji put iz izmještenog ureda u Zagorju.

"Ističem da problema još ima i da se jednostavno treba uhvatiti u koštac s njima", izjavila je prije tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Pantovčak, izmještenih je ureda po županijama u protekle tri godine imala čak 13, a najčešće je iz njih Vladi slala poruke:

"Mi smo u izvanrednom stanju i potrebne su nam izvanredne mjere. Predugo stojimo, a drugi nas pristižu ili nam sve više odmiću. Ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate onda se to treba vidjeti na računima naših građana", govorila je posljednjih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob između predsjednice i premijera ovoga je tjedna dobio dodatnu dimenziju jer joj je premijer na kritiku odgovorio sa sjednice Vlade:

"Efekata od mikro do makri ima i to se treba vrlo jasno reći", odgovorio je premijer Plenković na njezine kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoga ljeta požar u Dalmaciji među njima je zapalio vatru, a nakon toga vješto su se izbjegavali. Iz oporbe sukob gledaju kroz dvije prizme: "To je kritika radi kritike, tu nema nikakvog rezultata, kritizira Vladu, kritizira one koji su ju podržali u utrci za Pantovčak i ja to ne mogu iščitati nikako drugačije nego kao dio neke predizborne kampanje ili samo pozicioniranje unutar HDZ-a u struji koja je protiv Plenkovića", izjavio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Predsjednica je do Pantovčaka došla kao kandidat HDZ-a, ali dok stranku vodio Tomislav Karamarko. A još je upitno hoće li biti i Plenkovićev izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona mora prvo sama artikulirati svoje želje" - "Nije ih još artikulirala prema vama?" - Ja ih nisam čuo", kazao je prošlog ljeta Plenković.

No idućeg tjedan mogao bi ih čuti jer su, zajedno s predsjednikom Sabora, ujedno i glavnim tajnikom HDZ-a, dogovorili zajednički sastanak. Iz Vlade poručuju - radi se o redovitom dijalogu.

"Neslužbeno će se uz ostalo razgovarati o konačnoj odluci vezanoj uz nabavku aviona, pogotovo nakon sastnka s izraelskim premijerom dogovoriti sjednica Vijeća za obranu, a predsjednica će otvoriti temu za nju posebno važnog Ovršnog zakona. Moguć je i dogovor oko zajedničke tematske sjednice Vlade koju Predsjednica po Ustavu može tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji je put predsjednica u Banskim dvorima bila krajem prosinca, ali razlog tada nije bio sastanak s premijerom nego sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo