pala popularnost /

Iako vrlo traženi, nestašica dalmatinskog psa nije novost: posljednje leglo u Splitu zabilježeno prije 15 godina

nije novost. Čak ih i prije 20- tak godina za potrebe filma 101 dalmatinac nisu mogli naći toliki broj

12.5.2018.
7:00
VOYO logo

Iako dalmatinskog psa, u narodu znanog kao Dalmatinca ili Dalmatinera često traže producentske kuće za potrebe snimanja, tu autohtonu pasminu u Dalmaciji teško nalaze. Naime, uzgajivača od Zadra do Dubrovnika uopće nema. Dvogodišnji Sting od Motovuna jedan je od rijetkih primjeraka dalmatinskog psa u Splitu. Tražen je za razna snimanja od emisija do reklama.

Pričali smo s vlasnicom Helenom Bradarić koja nam je rekla kako su snimali za Norvežane, a dodaje kako su ih nedavno i Amerikanci tražili za snimanje pa zaključuje "traženi su".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestašica dalmatinskog psa nije novost. Čak ih i prije 20- tak godina za potrebe filma 101 dalmatinac nisu mogli naći toliki broj. "Nije bilo tolikog broja za takve stvari, ali ovako pojedinačno kad nas traže marketinške agencije, pošaljemo ova naša dva- tri iz Splita i to je to", kaže nam Zoran Dadić, predsjednik Kluba sportskih pasa.

Dok uzgajivača ima u Zagrebu, u cijeloj Dalmaciji nema niti jednog. Posljednje leglo dalmatinskog psa u Splitu je zabilježeno prije petnaest godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što se događa, popularnost te pasmina je pala u Dalmaciji. Ima nešto u Šibeniku, Zadru i ovdje u Splitu, u Dubrovniku malo. Ma sve skupa kad bi išli zbrojiti ima 20 do 30 pasa", dodaje Dadić.

Iako podrijetlom iz Dalmacije ovu pseću vrstu teško je sresti u šetnji splitskom Rivom.
Možda mu neki novi filmski uradak opet vrati popularnost pa se dalmatinski pas u većem brojem nađe i na splitskim ulicama.

U potrazi za dalmatinskim psom, našli smo i čitokrvnu trogodišnju ženku Tarapanu u Zagrebu koja traži nove vlasnike, a ljubitelji ove pasmine mogu kontaktirati za više informacija na 0996838945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo