Nevjerojatna je količina hrane koju Hrvati bacaju. Među bačenim namirnicama su često i one kojima istekne rok trajanja, no još su dobre za konzumaciju.
Smežuranu mrkvu na kakvu smo naletjeli u socijalnom dućanu netko bi možda bacio, a čevapčiće se ne bi usudio pripremiti. No, to je nečiji današnji ručak. 40-ak obitelji svakoga dana navrati u socijalni dućan po hranu.
"Istekne rok, ali pojede se, sve se pojede naravno. Malo se gleda ako nije previše", kaže Vlado iz Zagreba.
Hrana kojoj je istekao rok - ne smije se donirati, no ona pred samim istekom roka trajanja - sigurna je za korištenje.
"To je voće i povrće koje možda nije trgovačkim lancima prihvatljivo za prodaju. Ako se možda desi salata oni prvi listovi da su možda malo uveli, mi to ovdje odmah saniramo", kažeNina Tenjer, Humanitarni odjel Crvenog križa.
Hrana poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda s oznakom 'upotrijebiti do' najrizičnija je za upotrebu nakon otisnutog datum, no ništa se ne bi trebalo dogoditi ni nekoliko dana nakon toga.
"Ukoliko želite konzumirati proizvod jer nekako vam se čini naizgled i samim mirisom i okusom da nema nikakvih značajnih promjena, možete se osigurati dodatno tako da termički obradite samu namirnicu", kaže Karmen Matković Melki, nutricionistica.
Namirnice s oznakom "najbolje upotrijebiti do" puno su sigurnije za dulju upotrebu i nakon isteka. Tako da, primjerice, tjesteninu, šećer, konzerve, a ni povrće ne treba otpisati na prvu.
"Paprika, patlidžan, paradajz, sve ono na jednoj strani što je oštećeno, to se može iskoristit. Izreže, opere se, očisti i iskoristi". kaže Šeri Bošnjak, prodavačica na tržnici
Istraživanje Hrvatske agencije za hranu pokazuje da 77 % ispitanika neće pojesti hranu nakon isteka roka trajanja, dvije trećine ne razlikuje oznake "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", no polovina ih ipak ne baca hranu.
"Iskreno, ja bacim ono što zametnem u frižideru, kad nešto kupim, stavim u frižider, zaboravim", kaže Dinka iz Zagreba.
Boljom organizacijom hladnjaka i racionalnijom kupnjom, u konačnici ćemo manje morati vagati je li nešto još uvijek jestivo ili nije.