nema pomaka / Iako malom Niki žele pomoći i iz inozemstva, HZZO i dalje tvrdi da su im ruke vezane

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Vijesti.hr

Na naš upit o cijeloj situaciji i razlozima zašto lijek potreban za liječenje Nike nije na njihovoj listi, HZZO je odgovorio kako su im ruke vezane i kako se ne mogu očitovati o spomenutoj temi

24.10.2017.
20:36
Petar Glebov/PIXSELL/Vijesti.hr
VOYO logo

Obitelj Žaja iz Splita ovih dana proživljava životnu dramu jer, kako tvrde, država ne poduzima ništa dok njihov maleni Niko boluje od mišićne atrofije.

Maleni Niko, koji je star tek dva mjeseca, ima dijagnozu spinalne mišićne atrofije tipa 1, bolesti zbog koje dolazi do mutacije gena i u konačnici do potpunog propadanja mišića. Trenutno je najmlađi pacijent u Hrvatskoj s tom dijagnozom, i na liječenju je u KBC-u Split. Problem ležu u tome što lijek koji mu je potreban nije na listi lijekova HZZO-a. Inače, za jednokratno liječenje Nike njegova obitelj bi za lijek morala platiti gotovo pola milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naš upit o cijeloj situaciji i razlozima zašto sporni lijek nije na njihovoj listi, HZZO je odgovorio kako su im ruke vezane i kako se ne mogu očitovati o spomenutoj temi. 

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijek Spinraza za spinalnu misicnu atrofiju trenutno nije na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) niti je HZZO do sada dobio zahtjev nositelja odobrenja za uvrštenje lijeka Spinraza na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a, tako da trenutno uvrštavanje spomenutog lijeka nije u proceduri stavljanja lijeka na liste lijekova HZZO-a.

VIŠE PROČITAJTE: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se radi o lijeku koji se ne nalazi na važećim listama lijekova HZZO-a, niti je nositelj odobrenja predao zahtjev za stavljanjem na listu lijekova, HZZO se o ovoj temi ne može dalje očitovati.

Kada od nositelja odobrenja HZZO dobije zahtjev za uvrštenjem lijeka na listu, sa svom dokumentacijom kako je detaljno utvrđeno Pravilinikom o mjerilima za stavljanje lijekova na osnovnu i dopunsku listu lijekova, moći će se provesti procedura uvrštavanja lijeka koju detaljnije opisujemo u nastavku", piše u priopćenju HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo