NJIHOVA VLADA KRITIZIRALA OTVARANJE HRVATSKIH GRANICA, ALI... / Slovenci imaju dobar razlog da i ove godine dođu na Jadran

Image

Neke destinacije doista imaju jako velik udio nekomercijalnog smještaja.

15.5.2020.
21:44
VOYO logo

Iako je Slovenija sa zadrškom reagirala na hrvatsko otvaranje granica za državljane EU-a s gospodarskim i neodgodivim osobnim razlozima, uz upozorenje da se oko toga još treba razgovarati, očekuje se da će prvi ovogodišnji turisti u Hrvatskoj biti upravo Slovenci. Riječ je mahom o ljudima iz susjedne države koji imaju vikendice na našem Jadranu. Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je oko 110.000 nekretnina u njihovom vlasništvu, piše Novi list.

Lani je u komercijalnom smještaju - hotelima, kampovima i kod iznajmljivača, ostvareno 19,6 milijuna dolazaka turista, a u nekomercijalnom smještaju je registrirano više od pola milijuna vikendaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAŠI SUSJEDI SU PRVI U EUROPI KOJI SU PROGLASILI KRAJ EPIDEMIJE; Mediji tvrde: /

'Ova odluka je iznenađujuća'

Image
NAŠI SUSJEDI SU PRVI U EUROPI KOJI SU PROGLASILI KRAJ EPIDEMIJE; Mediji tvrde: /

'Ova odluka je iznenađujuća'

Prijatelji ostvarili 112.000 noćenja

Neke destinacije doista imaju jako velik udio nekomercijalnog smještaja. Tako je primjerice lani na otoku Krku, koji nosi i najveći udio u županijskom turističkom prometu, bilo blizu pet milijuna komercijalnih, ali i gotovo dva milijuna nekomercijalnih noćenja.

Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka, rekla nam je kako su u 2019. na Krku u nekomercijalnom smještaju imali preko 50 tisuća dolazaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među vikendašima, odnosno vlasnicima nekretnina na otoku, najviše ima Slovenaca, i to najviše na području Dobrinjštine. Otkako je Hrvatska postala članica EU-a, među vlasnicima nekretnina ima i sve više Nijemaca, Austrijanaca, Talijana, Čeha, Mađara, Britanaca.

Ali se zna koliko u prosjeku na Krku borave prijatelji, dakle, kategorija u koju ne ulaze vlasnici objekata i njihova uža rodbina. Riječ je, naime, o prosječnom boravku od 15 dana, dakle dva tjedna, dodala je Šale, pojasnivši kako je samo prijatelja na Krku lani bilo preko sedam tisuća, a ostvarili su preko 112 tisuća noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siva zona

Nekomercijalni smještaj ustvari se često smatra i svojevrsnom sivom zonom, s obzirom da je dobrim dijelom tržište koje funkcionira na emitivnim tržištima, ali se ne evidentira kao komercijalni smještaj. Dakle, riječ je o čistom novcu koji odlazi izvan Hrvatske.

Vikendaši ipak moraju plaćati boravišnu pristojbu, i to u paušalnom iznosu, umanjenu za 70 posto, dok prijatelji plaćaju boravišnu pristojbu po noćenju. Isto tako vlasnici vikendica plaćaju porez na vikendicu, dakle nekretninu, ali nisu obveznici turističke članarine i ostalih davanja koje imaju iznajmljivači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo