UMIROVLJENICI SPREMAJU PROSVJED / 13. mirovina nije rješenje. 'Da daju i 23 nebi bilo dosta; Cijeli život sam radila, a od mirovine ne mogu živjeti'

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna otkrila je da 13. mirovina nije jedini zahtjev koji imaju, već ih je puno više

25.8.2023.
23:41
VOYO logo

Sve se čini da sezona prijetnje prosvjedima još uvijek nije pri kraju, a izlazak na ulice najavili su i umirovljenici, javlja Danas.hr. Ipak, Vlada ozbiljno razmatra 13. mirovinu, no umirovljenici poručuju da to - nije dovoljno.

"Da daju i 23 nebi bilo dosta", govori zagrepčanka Maca Krijan. A Alica Horvat ne vjeruje u Vladina obećanja, to je samo, kako kaže, predizborna kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PREDLAŽEMO RESETIRANJE' /

Umirovljenici žive na rubu, budućnost im je ugrožena, a Grujić poručuje: 'Nismo žetončići i od Vlade tražimo da ispuni dva zahtjeva...'

Image
'PREDLAŽEMO RESETIRANJE' /

Umirovljenici žive na rubu, budućnost im je ugrožena, a Grujić poručuje: 'Nismo žetončići i od Vlade tražimo da ispuni dva zahtjeva...'

Iako umirovljenici nisu baš optimistični, do 13. mirovine moglo bi doći i to već iduće godine. Umirovljeničke udruge zahtjev su stavile pred Vladu još početkom godine.

Od 27 država članica Europske unije, njih 13 ima 13. mirovinu. Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna ekipi RTL-a otkrila je da 13. mirovina nije jedini zahtjev koji imaju, već ih je puno više. Nada se da će se uspjeti realizirati većina tih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatna mirovina ne rješava problem

Umirovljenici smatraju da trebaju izaći na ulice i pokazati svoje nezadovoljstvo, a upravo oni mogli bi zadati Vladi jesenske muke.

"Treba izaći da pokažemo da smo nezadovoljni, da smo nesretni jer cijeli život sam radila i dobila mirovinu od koje ne mogu živjeti", otkriva Mira Šehić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna im je kapa obećanja jer su obećanja, kako kažu, ludom radovanja. A 13. mirovina, državu bi stajala 600 milijuna eura godišnje. Milivoj Špika s platforme Umirovljenici zajedno smatra da jedna dodatna mirovina ne rješava problem siromaštva.

Minimalna mirovina u Hrvatskoj je nešto više od 400 eura, što je nedovoljno za normalan i dostojanstven život. Zagrebački umirovljenik Dragan Šolaja potužio se da mu, nakon što plati režijske troškove, od mirovine za (takozvani) život ostane 200 eura. S tim izgura do kraja mjesec, no kada dođe 1. na kalendaru - ponovno sve ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz političke platforme Umirovljenici zajedno, koja okuplja osam umirovljeničkih stranaka, najavljuju skup, a možda i prosvjed 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba. 

Koordinator te platforme, Lazar Grujić, kaže da je budućnost umirovljenika sve neizvjesnija i stoga je glavni zahtjev platforme Umirovljenici zajedno da minimalna mirovina izosi 615 eura. Traže i resetiranje mirovinskog sustava, a dodaju i zahtjev za ukidanjem penalizacije mirovina onih koji su otišli u prijevremenu mirovinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo