NAŽALOST, NEMAMO VIŠE NULA NOVOZARAŽENIH: / Stožer objavio iz koje je županije novooboljeli; Ukupan broj preminulih i dalje 103

Image
Foto: Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX

Dok Brazil i Meksiko bilježe rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica bolesti Covid-19, u Hrvatskoj jučer nije bilo novozaraženih koronavirusom.

4.6.2020.
7:10
Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX
VOYO logo
  • Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je 2247
  • Oporavilo je 2105 oboljelih, a umrlo 103
  • U svijetu je potvrđeno 6.474.784 zaraženih koronavirusom
  • Oporavilo se 3.083.701, a umrlo 382.923

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Španjolskoj zbrka u vezi s otvaranjem kopnene granice

18:00 - Španjolska će 1. srpnja otvoriti svoju kopnenu granicu s Francuskom i s Portugalom, doznaje se u četvrtak od ministarstva turizma, a ne 22. lipnja kao što je bila izvijestila resorna ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostajemo pri datumu 1. srpnja kada će biti moguća međunarodna putovanja i kada ponovo otvaramo međunarodni turizam", rekla je glasnogovornica ministarstva za agenciju France Presse.

Ministrica turizma Maria Reyes Maroto spomenula je 22. lipnja kao datum otvaranja granica s Francuskom i Portugalom, na susretu sa stranim novinarima u četvrtak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švedskoj raste broj zaraženih, ali mjere se ublažavaju

17:45 - Švedska će od 13. lipnja ublažiti ograničenja putovanja unutar zemlje, rekao je u četvrtak premijer Stefan Lofven, unatoč znakovima da se povećava broj zaraženih koronavirusom u nekim dijelovima zemlje.

Švedska nije uvela karantenu, umjesto toga se oslanjajući prvenstveno na dobrovoljne mjere socijalne distance i higijene kako bi se spriječilo širenje virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina škola, restorana i dućana je ostala otvorena, a ljudima je savjetovano da ne poduzimaju nepotrebna putovanja.

Od ponoći i Austrijanci mogu u Sloveniju bez ograničenja

14:59 - Slovenska vlada danas je na popis država iz koje je ulazak u Sloveniju moguć bez ograničenja uvrstila i Austriju, izjavio je na kratkoj konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin. Slovenska vlada je takvu odluku donijela nakon što je Austrija počevši od četvrtka ukinula kontrolu i ograničenja zbog bolesti covida-19 na svim granicama sa susjednim državama, uključujući i Sloveniju, a te mjere zadržala još samo na granici s Italijom. Kacin je kazao da od ponoći na petak tako za austrijske državljane pri ulasku u Sloveniju važi isti slobodni režim na granici kao što je prethodno potvrđen za ulaske iz Mađarske i Hrvatske. O mogućem uvrštavanju Italije na popis država čiji državljani i rezidenti mogu u Sloveniju bez dosadašnjih ograničenja uvedenih zbog pandemije covida-19 vlada će odlučivati na temelju epidemioloških podataka, kazao je Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rusija potvrdila 8831 novi slučaj zaraze

14:54 - Rusija je danas potvrdila 8831 novih koronavirusnih infekcija, čime je službeni broj slučajeva u toj zemlji narastao na 441.108. Umrlo je 5384, javlja The Moscow Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Cijene hrane pale na najnižu razinu u 17 mjeseci

14:45 - Cijene hrane najniže su od prosinca 2018. godine, priopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), povezujući taj pad s pandemijom covida 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Koronavirus ušao u privatni dom starije u Novom Sadu

14:35 - U privatnom domu za starije u Petrovaradinu u Novom Sadu otkriveno je 16 zaraženih korisnika koronavirusom, a zaraženo je i šest zaposlenika. Sedam korisnika doma u Petrovaradinu prebačeno je u Klinički centar Vojvodine. Ostali imaju blažu kliničku sliku, javlja Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Španjolska 22. lipnja otvara granice s Portugalom i Francuskom

14:30 - Španjolska će svoje kopnene granice s Francuskom i Portugalom ponovno otvoriti 22. lipnja, tri mjeseca pošto ih je zatvorila u borbi protiv pandemije koronavirusa, objavila je danas ministrica turizma Maria Reyes Maroto. "U slučaju Francuske i Portugala potvrđujem da se ukidaju ograničenja kretanja na kopnu 22. lipnja", rekla je novinarima i dodala: "U načelu, karantene će biti ukinute". "To će nam omogućiti da vratimo velik broj turista, francuskih i portugalskih", naglasila je. Četrnaestodnevna karantena za putnike iz inozemstva uvedena je od 15. svibnja do 1. srpnja. Izvanredno stanje bit će ukinuto 21. lipnja pošto je u srijedu parlament odobrio posljednje produljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ukidanja izvanrednog stanja, ograničenja za Francusku i Portugal "bit će ukinuta i mobilnost će se nastaviti s tim tako važnim državama", rekla je ministrica. Karantena će ostati na snazi do 1. srpnja za dolaske zrakoplovima, no ministrica je rekla da je moguće ukidanje i ranije jer su se stekli epidemiološki uvjeti za to. Najavila je i da će 6.000 njemačkih turista doputovati na Baleare "od druge polovice lipnja" u okviru pilot projekta između regionalne vlade i njemačkog turoperatora TUI.

Image
Foto: Profimedia

BiH: Novo žarište zaraze u Modriči, svi oboljeli radnici iste tvornice

14:17 - Još jedno žarište zaraze koronavirusom identificirano je danas u Bosni i Hercegovini nakon što se infekcija proširila među radnicima jedne tvornice u Modriči. Testiranjima provedenim na Kliničkom centru u Banjoj Luci potvrđeno je kako se u Republici Srpskoj u protekla 24 sata zaraza pojavila kod 31 osobe od čega je njih 23 iz Modriče a svi su zaposlenici u tvornici obuće "Alfa" u tom gradu. Epidemiološka služba odmah je poduzela mjere kako bi se utvrdili kontakti zaraženih te kontroliralo dalje širenje zaraze. Ranije je kao žarište infekcije identificiran Tešanj u središnjem dijelu BiH gdje je također zaraženo na desetke radnika u lokalnoj tvornici. U drugim dijelovima BiH potvrđeni su izolirani slučajevi zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prekidi cijepljenja zbog covida-19 ugrožavaju živote djece

14:15 - Milijuni djece mogli bi umrijeti od bolesti koje se mogu spriječiti zbog prekida i poremećaja programa cijepljenja uslijed pandemije novog koronavirusa, upozoravaju stručnjaci a prenosi danas BBC. Pogođeno je najmanje 68 zemalja, od kojih su neke u potpunosti prekinule cijepljenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je mnogim državama da suspendiraju cijepljenja kako bi pomogle usporiti širenje koronavirusa. Međutim, WHO je sada među skupinama koje izražavaju zabrinutost zbog dugoročnog učinka takve mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNICEF, Institut Sabin i Savez za cjepiva Gavi također su zabrinuti da bi tisuće djece moglo svakodnevno bespotrebno umrijeti. Postoji niz razloga zbog kojih je cijepljenje tako poremećeno. Među njima je strah roditelja da će se zaraziti covidom-19 ako izađu iz kuće, nedostatak zdravstvenih radnika zbog pandemije te problemi s opskrbom klinika cjepivima. "Ospice su u porastu, difterija, kolera", rekla je čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osječko-baranjskoj županiji izliječeno još pet osoba

14:12 - U zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirano je 58 uzoraka, a - kao i prethodnih 13 dana - ni jedan nije bio pozitivan na koronavirus. To ujedno znači da je broj pozitivnih na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije do sada ostao na ukupno 133 osobe. Posebno dobra je vijest da je jučer dvostrukim negativnim testom potvrđeno izlječenje još pet osoba, pa je njihov ukupan broj 123. Na bolničkom liječenju već danima nema pacijenata s koronavirusom, a na kućnom liječenju trenutno su tek dvije oboljele osobe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka bi trebala doseći razinu prije krize u drugoj polovini 2022.

14:07 - Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier danas je izjavio kako je cilj da se najveće europsko gospodarstvo vrati na razinu prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u drugoj polovini 2022. godine.

Image
Foto: Profimedia

Jedan novozaraženi u Hrvatskoj

13:59 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 1, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2247. Novooboljeli je iz Koprivničko-križevačke županije. Do sada je testirano 67997 osoba, od toga 183 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 15 osoba. Od toga je na respiratoru 3 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2105, što je 10 novoozdravljenih u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 103.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovenija bez novozaraženih, još samo pet osoba u bolnici

13:08 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 828 ljudi i nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze, objavila je u četvrtak slovenska vlada. Isto tako nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj među zaraženima, pa broj umrlih ostaje 109, a broj kod kojih je od početka epidemije utvrđena zaraza i dalje je 1477, dok je iz bolnica nakon oporavka kućama vraćeno 292 osoba. U Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani liječi se još samo pet osoba, ali nijedna u težem stanju ili na intenzivnom odjelu, dok su ostale "covid" bolnice već ranije prestale primati oboljele. Prema procjeni Instituta za javno zdravlje (NIJZ) u zemlji je još samo devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da neće biti težih epidemioloških posljedica niti zbog "incidenta" u Mariboru, gdje je zaraza utvrđena kod učenika trećeg razreda u jednoj osnovnoj školi, no radi se o izoliranom slučaju. Glavna infektologinja u timu slovenske vlade Bojana Beović kazala je za Slovensku televiziju da će se postupanje nakon tog zabilježenog slučaja ubuduće primjenjivati i u slučaju novih sličnih pojava. Kako je dodala, pokazalo se je da je preporuka da se u školama ne "miješaju" polaznici različitih razreda bila ispravna jer je karantena zbog mariborskog slučaja određena samo za razred koji je oboljeli učenik pohađao, dok se nastava u cijeloj školi nastavlja normalno. Da se ta odredba nije poštivala, trebalo bi zatvoriti cijelu školu, dodala je i upozorila da bez obzira na dobru epidemiološku situaciju treba u državi nastaviti sa što opširnijim testiranjem, te da se oni sa simptomima respiratornih bolesti trebaju javljati na testiranje, kako bi se spriječila pojava novih većih žarišta bolesti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robotski pas dijeli dezinficijens za ruke Tajlanđanima

13:02 - Robotski pas nazvan K9 dijeli dezinficijens za ruke znatiželjnoj djeci i opreznim kupcima u trgovačkim centrima u sklopu mjera koje Tajland poduzima dok ublažava ograničenja uvedena zbog pandemije covida-19. Visokotehnološki razvijeni robotski pas kontrolira se pomoću 5G, tehnologije koja donosi super brzi internet i u početnoj je fazi uvođenja na Tajlandu. Oponašajući uzbuđeno štene, K9 se kreće popularnim trgovačkim centrom Central World u središtu Bangkoka privlačeći pozornost oduševljene djece koja žele dobiti dezinficijens u gelu iz boce pričvršćene za njegova leđa. "Ljudima je zgodno da mogu oprati ruke... posebice u situaciji (pandemije) covida-19", kaže Petra Saktidejbhanubandh, koja radi u marketinškom odjelu mobilnog operatera AIS.

AIS namjerava do kraja godine uvesti 5G mrežu za pametne telefone. Osim K9, tehnologija 5G pokreće i ROC, koji provjerava temeperaturu, a tu je i LISA - koja predstavlja službu za korisnike. "Ljudi misle da je K9 sladak", rekla je Petra za AFP dodajući kako se nadaju da će tako odagnati bilo kakav nerazuman strah od robota. No Lapassanan Buranapatpakorn koja se susrela s K9, nije uvjerena u to. Ona smatra da K9 izgleda "jezivo". Ipak, ta 29-godišnjakinja priznaje da je dijeljenje dezinficijensa za ruke "dobra ideja". Tajland postupno ukida ukida ograničenja uvedena zbog covida-19 od kojeg je utoj kraljevini umrlo 58 ljudi, a zaražena je 3101 osoba.


Zadarsko područje je 'corona free', turistička očekivanja su velika

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i župan zadarski Božidar Longin danas su u Zadru istaknuli velika očekivanja vezana uz dolazak turista u Zadarsku županiju jer je to 'corona free' zona te poručili da zdravstveni sustav ima plan funkcioniranja ako ponovno bude oboljelih. "Nitko nije bio spreman za ono što nas je snašlo, ali reagirali smo izvanredno i pravovremeno. Da se ova epidemije vrati u bilo kojem obliku, mi smo za nju spremni. Na početku smo imali samo dva respiratora, a sad ih imamo dovoljno", rekao je župan Longin te zahvalio zadarskim pomorcima, sportašima, gospodarstvenicima i svima koji su pomogli. Naglasio je kako je sigurnost hrvatski brand i da je Hrvatska pripremna za turističku sezonu.

"Sigurnost je naš, hrvatski brand i Hrvatska je pokazala svijetu kako se s pandemijom treba boriti. Spremni smo za sezonu u kolikom god obimu ona bila, a nadamo se da će biti dobra", rekao je. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut koji je u radnom posjetu Zadarskoj županiji rekao je da u toj županiji više nema niti jednog oboljelog. "Nijedna osoba više nije ni u samoizolaciji tako da mogu reći da je Zadarska županija sada 'corona free', kako se popularno kaže. Proveli smo reaptrijaciju, povratak naših građana iz drugih zemalja koji su brodom došli u luku Gaženica odakle smo ih transportirali do njihovih krajnjih odredišta", rekao je. Istaknuo je kako se s takvim aktivnostima ranije nisu susretala, ali da su se oslonili na sposobnost i znanje.

Trut je naglasio i kako je u nadolazećoj ljetnoj sezoni glavna smjernica ta da nema opuštanja. "Glavna smjernica je ta da nema opuštanja. Stožeri civilne zaštite funkcioniraju i dalje, pratit će stanje na terenu, analizirati je i sukladno zahtjevima će reagirati. Vidjet ćemo koliko će turista dolaziti. Očekivanja su velika, a zdravstveni sustav ima plan o načinu funkcioniranja. Ako dođe do slučaja dolaska oboljelih ili proboja, znat ćemo funkcionirati", poručio je Trut. Uz krasnu destinaciju i smještaj, dodao je, sigurnost je glavni segment turističke sezone. "Pretpostavljamo da će strani turisti birati Hrvatsku jer se pokazala kao sigurna zemlja", rekao je Trut. Na sastanku je uz ostale bio i načelnik stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šimo Vicković.


Kina želi pojačati suradnju s Njemačkom i Europskom unijom

12:04 - Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping najavili su intenzivniju suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i savladavanju ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom, javljaju njemački mediji pozivajući se na kinesku državnu agenciju Xinhua. "Kina je spremna surađivati s Njemačkom i Europskom unijom s ciljem jačanja suradnje, očuvanja multilateralnosti i suočavanja s globalnim izazovima", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Image
Foto: Profimedia

Povjerenje u švedske vlasti opalo s porastom broja umrlih od Covida-19

11:04 - Odluka švedskih vlasti da ne uvedu karantenu poput one uvedene u većini europskih zemalja naišla je na potporu građana, no posljednjih tjedana u porastu su kritike zbog visoke stope smrtnosti povezanih s koronavirusom u usporedbi s drugim nordijskim susjedima, posebno među starijom populacijom. Tako je visoki ili razmjerno visok postotak građana koji vjeruju u vladinu sposobnost upravljanja pandemijom opao u lipnju na 45 posto, dok je u travnju iznosio 63 posto, pokazalo je istraživanje agencije Novus, provedeno za javni tv kanal SVT.

Potpora švedskoj agenciji za javno zdravstvo, koja je vodila kampanju za uspostavljanje socijalne distance i higijenskih mjera, također je opala, sa 73 na 65 posto. U odvojenom ispitivanju Demoskopa za dnevni list Aftonbladet, broj onih koji imaju visoko ili razmjerno visoko povjerenje u akcije vlasti vezano uz pandemiju koronavirusa opao je sa 65 posto u travnju na 55 posto. "Uzme li se u obzir da švedski podaci o smrtnosti odudaraju u usporedbi s međunarodnim podacima, upečatljivo je da je razina povjerenja ostala tako visoka", komentirao je analitičar Demoskopa Peter Santesson. "To pokazuje visoku razinu povjerenja u javne vlasti koja postoji u Švedskoj", dodao je.

Image
Foto: Profimedia

Dok je velika većina Europe uvela karantenu u borbi s pandemijom, Švedska se oslonila na umjerenije mjere, temeljene na dobrovoljnosti, kako bi usporila epidemiju i kako bi tim mjerama manje naštetila gospodarstvu. No broj umrlih u povezanosti s koronavirusom daleko je i višestruko veći od onog zabilježenog u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno, jer je u Švedskoj umrlo 4.500 ljudi. Riječ je o stopi od 443 umrlih na milijun stanovnika, prema Ourworldindata.org., i većim dijelom svibnja bila je najveća u Europi. Danska je istodobno imala 100, Norveška 44 i Finska 58 umrlih na milijun stanovnika. U srijedu je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell načelno branio švedsku strategiju u pandemiji, ali je priznao kako je moglo biti napravljeno više u borbi s koronavirusom.


Koronavirus se 'vratio' u Sarajevo

10:16 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od 259 testiranih uzoraka na koronavirus potvrđeno je novih 12 pozitivnih slučajeva. Čak 11 novozarežnih je iz Tešnja, koji je postao žarište proteklih dana, dok je jedan slučaj zaraze zabilježen u Sarajevu čime se zaraza opet vratila u glavni grad BiH, a nakon što je posljednji evidentiran 16. svibnja. U Tešnju je broj zaraženih porastao na 93, javlja Dnevni avaz.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:10 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija i dalje je stabilna, te u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 41, od čega je 40 izliječenih. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 9 osoba, što je ukupno testiranih do sada na području županije 2238.


Nema novozaraženih u Istri

9:49 - Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je danas da je unutar 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 20 uzorka brisa, svi su negativni na koronavirus.


Koronavirus preboljelo tek 2 posto stanovništva Hrvatske

9:46 - U Hrvatskoj je manje od dva posto stanovništva, dakle manje od 80.000 ljudi, bilo zaraženo koronavirusom, pokazuju preliminarni podaci serološkog testiranja koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, piše u četvrtak Jutarnji list. Opširnije.

Image
STIGLI PRVI REZULTATI SEROLOŠKIH TESTIRANJA STANOVNIŠTVA: /

Pogledajte koliko je Hrvata uistinu preboljelo koronavirus

Image
STIGLI PRVI REZULTATI SEROLOŠKIH TESTIRANJA STANOVNIŠTVA: /

Pogledajte koliko je Hrvata uistinu preboljelo koronavirus


Strah od drugog vala proširio se Iranom

Iran je drugi dan izvijestio o više od 3000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je izazvalo strah od drugog vala masovnih infekcija. No, Iran i dalje ublažava ograničenja za mnoge u zemlji, javlja BBC.

Image
Foto: Profimedia

Novi policijski sat uveden u Sj. Makedoniji nakon porasta broja zaraženih

8:52 - Vlasti u Sjevernoj Makedoniji u četvrtak su izdale novi nalog za uvođenjem policijskog sata nakon što je porastao broj novih slučajeva zaraze Covidom-19, samo tjedan dana nakon ukidanja većine restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Policijski sat koji bi trebao biti na snazi 80 sati, započet će u četvrtak u 21 sat navečer u Skoplju, Kumanovu, Tetovu i osam drugih gradova i trajat će do ponedjeljka u pet ujutro.

Vlada je u četvrtak donijela takvu odluku nakon što je registriran 101 novi slučaj zaraze koronavirusom u prethodna 24 sata, od čega je 59 slučajeva u makedonskom glavnom gradu. Dan ranije zabilježeno je 76 novih slučajeva. Do porasta dolazi samo tjedan dana nakon što je Sjeverna Makedonija ukinula policijski sat i dopustila otvaranje kafića, restorana i barova. Sjeverna Makedonija, koja ima nešto manje od 2,1 milijun stanovnika, ukupno je prijavila 2.492 slučaja zaraze koronavirusom, od čega su 742 slučaja još aktivna, a 145 ljudi koji su bili zaraženi je umrlo.

Image
Foto: Profimedia

Image: 343706877, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Covid nagriza međunarodne pričuve

8:50 - Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na raju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:48 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 1 slučaj zaraze koronavirusom, te se osoba nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1 osoba, 12 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 1308 osobe. Danas je 22. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.


Zrakoplovne kompanije snizile cijene kako bi potaknule rast prometa

Zrakoplove kompanije prošlog su mjeseca snizile cijene karata za domaće letova u prosjeku 23 posto, objavila je Međunarodna udruga zračnog prijevoza (IATA) i upozorila da popusti nakon pandemije predstavljaju dodatnu prijetnju profitabilnosti.


Floyd je umro od zastoja srca, a bio je zaražen koronavirusom

Smrt Georgea Floyda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Hennepin nakon završne autopsije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tijekom privođenja, za što je optužen bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje. U završnoj autopsiji se navodi da je Floyda bio srčani bolesnik i da je patio od visokog tlaka te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.


Covid-19: rekordan dnevni broj umrlih u Brazilu i Meksiku

Brazil i Meksiko zabilježili su u srijedu rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica bolesti Covid-19, kojih je u najvećoj zemlji Južne Amerike bilo 1349, a u srednjoameričkoj državi tek nešto manjih 1092. Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva drugi dan zaredom zabilježen je rekordan broj umrlih osoba kojih sada ukupno ima 32.548. U srijedu je zabilježeno 28.633 novih slučajeva zaraze pa je u Brazilu broj osoba kod kojih je ustanovljeno da su inficirane koronavirusom narastao na 584.016. S novih 1092 smrtna slučaja u Meksiku, što je dvostruko više od prijašnjeg najvećeg dnevnog broja umrlih, broj preminulih od posljedica bolesti Covid-19 u toj je zemlji narastao je na 11.729.

U srijedu je meksičko Ministarstvo zdravstva zabilježilo i novi rekordni dnevni prirast zaraženih osoba sa 3912 novih slučajeva. Time je broj zaraženih koronavirusom postao šesteroznamenkast i došao do 101.238, čime je Meksiko uz Brazil postao najveće žarište pandemije na američkom kontinentu. Meksički pomoćnik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell rekordne brojeve zabilježene u srijedu pripisuje boljem idendificiranju uzroka smrti kod pacijenata. Novi podaci o broju umrlih i zaraženih će spriječiti ukidanje karantene za što se Meksiko pripremao, ali zemlja je trenutačno u ranijoj fazi pandemijske krivulje od susjednih Sjedinjenih Američkih Država iz kojih dolazi pritisak na vladu predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za otvaranjem granica i trgovine kako bi se reaktivirali opskrbni lanci u kojima se obrću milijarde američkih dolara.


Beroš: Situacija s koronavirusom stabilna i dobra, ali naglašavam oprez

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu da je 100. dan od početka epidemije koronavirusom situacija stabilna i dobra, epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući, no ponovno je naglasio važnost opreza. "Epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući, no ono što čitavo vrijeme naglašavam - to je oprez", poručio je Beroš u Dnevniku HRT-a. Najavio je da će u određivanju kraja epidemije biti krajnje oprezni, i odredit njezin kraj kada bude najoptimalnije.

"Iako postoje egzaktni epidemiološki kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi se proglasio završetak epidemije s obzirom da je riječ o novoj bolesti, s obzirom da je riječ o tome da se otvaramo turizmu, da dolaze kod nas strani državljani koji dolaze iz zemalja gdje bolest i dalje postoji, bit ćemo krajnje oprezni i procijenit ćemo kraj, odnosno odredit ćemo kraj epidemije kada za to bude najoptimalnije", istaknuo je ministar zdravstva Beroš. To znači da se u određivanju kraja epidemije nećemo rukovoditi time da 14 dana bude bez novozaraženog.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo