čeka se idući tjedan / I SDP i HDZ u utrci za MOST: skupljaju potpise i šalju oprezne poruke potencijalnim partnerima

O uzdrmanom MOSTU-u danas i lijevi i desni oprezno i nježno. Sam MOST o sebi govori kako su čvrsti, homogeni i ne pristajemo na verziju 'mi' ili 'oni', već na vladu nacionalnog jedinstva sa svima. Dva najjača tabora, koji ne skrivaju da im ta verzija pak ne odgovara, skupljaju potpise za odlazak po mandat predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i najavljuju novu rundu pregovora s MOST-om

13.11.2015.
18:37
VOYO logo

Dok predsjednik MOST-a Božo Petrov ispija kavicu u rodnom Metkoviću, u Zagrebu HDZ-ov i SDP-ov tabor broje svoje mandate i potvrđuju potpisima. Pregovori s MOST-om počinju sljedeći tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na našoj strani je 16 zastupnika i oni će svi biti uz Božu Petrova i našu zajedničku odluku - vladu nacionalnog spasa ili jedinstva. Mi smo spremni preuzeti odgovornost, nešto nam analitičari pokušavaju namjestit da MOST nije spreman, mi smo spremni i to smo rekli i HDZ-u i SDP-u", rekao je glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja.

Nakon vikenda MOST će HDZ-u i SDP izložiti i svoje prijedloge reformi. Do tada su u HDZ-u potpisima potvrdili svojih 59 mandata, a očekuju i iznenađenja. Zasad ih ne otkrivaju, no najvažniji su razgovori s MOST-om. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pregovori su u tijeku i kad budemo imali konkretne podatke onda ćete sve znati. Želimo integralni MOST, ne želimo ga rušiti", izjavio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. 

Kakvi pregovori i kada, nije jasno. No koalicijski partneri tvrde nema ništa poput SDP-ovog tajnog sastanka s Dragom Prgometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se ne sastajemo po kućama i ne naručujemo tajna snimanja s ljudima kojima hoćemo biti koalicijski partneri, mi smo korektni", kazao je Darinko Kosor.

I u SDP potvrđuju potpisima mandate svoje koalicije, ali i one, koji su im naknadno dali potporu. I njima je MOST stalno u mislima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi tretiramo MOST kao jedinstevnu cjelinu i naprosto čekamo od MOST-a da nam javi sljedeći termin za razgovore kao što je bilo prije nekoliko dana želimo razgovarati o budućnosti Hrvatske", izjavila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

To će vjerojatno biti u utorak, otkriva HNS-ovac Ivan Vrdoljak. Njegova stranačka kolegica Anka Mrak Taritaš preko društvenih mreža šalje pozitivne poruke MOST-u da premoste razmirice. U SDP-ovoj koaliciji tajni sastanak s Dragom Prgometom više ne spominju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će se MOST raspast očekuje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ne otkriva je li njega tko zvao, no njegova dva mandata, kaže, neće biti bačena u praznu kantu. 

"Nisu u interesu novi izbori. Nemojte podcjenjivati ljude koje pregovaraju. Vidite da se pregovara još malo i na grani, po kućama, sad je i kolinje pa dogovorit će se ljudi. A plus toga, poslije hrastova, grabova, mostova, što se zna što će doći na red", dodao je zagrebački gradonačelnik u svom stilu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je na redu ipak predsjednica Republike. Konzultacije o mandataru počet će kad dobije službene rezultate izbora, što se očekuje do 19. studenog, a kada se vrati iz posjeta Turske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo