I SAVJETNIK PREDSJEDNICE RASPALIO PO NOVOM VLADINOM PLANU: / 'Postoje tri razloga zašto je ovo jedan loš potez'

Image
Foto: PIXSELL

Cijeli dan pljušte kritike poduzetnika na Vladin novi prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezima i doprinosima.

17.8.2018.
18:06
PIXSELL
VOYO logo

Već ranije je konzultant Marko Rakar rekao kako će ovaj potez najviše pogoditi one koji najslabije stoje financijski, a s njime se složio i poduzetnik Saša Cvetojević.

Putem Facebooka očitovao se i predsjedničin savjetnik, Davorin Štetner. On smatra da ovaj Vladin potez kažnjava one koje bi se zapravo trebalo poticati da krenu u biznis - startup osnivače i male poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGLEDNI PODUZETNIK ZA NET.HR SECIRAO NOVI VLADIN PLAN ZA ZGRTANJE LOVE: /

‘Ovo što žele napraviti vlasnicima firmi je zbilja okrutno’

Image
UGLEDNI PODUZETNIK ZA NET.HR SECIRAO NOVI VLADIN PLAN ZA ZGRTANJE LOVE: /

‘Ovo što žele napraviti vlasnicima firmi je zbilja okrutno’

'Juhu, ide mi povišica plaće :(! Ne želim je jer mi je cilj života isplaćivati si dobit tvrtki kao što isplaćujem, a ne plaću. Uostalom, zašto bi netko morao imati propisanu plaću? Potez povećanja osnovice KAŽNJAVA ponajprije startup osnivače i poduzetnike početnike koje btw. želimo stimulirati da krenu u biznis', napisao je Štetner.

Po njemu je nekoliko razloga zbog kojih je ovaj vladin potez loš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Niti jedan direktor ili član uprave u nekoj tvrtki koja nije njegova ionako neće raditi taj odgovorni posao za 5.000 kn neto te već sada ima veću plaću i plaća veće doprinose.

2. Zakonski minimalne plaće isplaćuju si vlasnici tvrtki koji su tek krenuli i sami obavljaju posao direktora (znaci svjesno su odlučili imati manje penzije i sami sebe zakinuti LOL). Takvim malim poduzetnicima najvažnije je da im je mjesečni trošak što niži i ako želimo poticati poslovno okruženje - apsolutno nema smisla postavljati ikakve uvjete početnicima do tri godine starosti poduzeća! Njima je ovo doslovce razlika između života i smrti, poslovne naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Što ako netko radi kod poslodavca, ali u slobodno vrijeme želi pokušati nešto svoje kao početak vlastitog poslovnog puta? Otvori tvrtku i automatski ga sadašnji poslodavac mora prijaviti na veću plaću...

'Ovaj potez kažnjava isključivo vlasnike malih tvrtki početnika što nikako nije dobro i destimulirajuće je za razvoj poslovne klime. Što više deregulacija to je bolje tržište...', dodao je Štetner na kraju svog osvrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, podsjetimo, bez najavi ili ikakvog objašnjenja povećala minimalnu osnovicu za obračun poreza i doprinosa članova uprava ili izvršnih direktora privatnih firmi. To se odnosi i na male tvrtke ili obrte s jednim ili dva zaposlena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minimalnu osnovicu za obračun poreza i doprinosa članova uprava ili izvršnih direktora privatnih firmi. To se odnosi i na male tvrtke ili obrte s jednim ili dva zaposlena. Dakle, i vlasnici malih obrta morat će si isplatiti tu plaću bez obzira jesu li je zaradili ili ne.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo