I sam sam sve pogrbljeniji zbog korupcijskog rizika

8.11.2010.
17:57
VOYO logo

Dok je Transparency international u svom mjerenju percepcije korupcije iz 2005. godine došao do podatka kako čak 73 posto građana smatra da u lokalnoj samoupravi korupcija raširena ili vrlo raširena, a na korupciju kao jedan od glavnih problema u protekloj je godini Upozoravala i Europska komisija, istraživanje koje je provedeno na inicijativu Udruge općina u prvoj polovici ove godine govori gotovo suprotno.

"Istraživanje o smanjenju percepcije korumpiranosti u lokalnoj samoupravi pokazuje da zapravo nema puno razloga koji bi mogli dovesti do percepcije o većoj prisutnosti korupcije u općinskoj upravi", kazao je autor istraživanja Teodor Antić, koji je s kolegom Ivicom Malatestinićem od 429 općina za istraživanje izabrao njih 15. A njihovi se rezultati, kaže, mogu preslikati i na ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, lokalnim vlastima zamjeraju nedovoljno uključivanje javnosti u izradu proračuna, pa tu vide potencijalni percepciju korupcije. Žitelji općina, također navode, teže mogu doći do podataka o prostornom planiranju, a još teže je to ostvariti putem internetskih stranica. Na njima se, pak, njihovi kreatori, kažu istraživači, bave informacijama koje bi mogle zanimati stanovnike drugih općina, dok podataka potrebnih za njihove stanovnike manjka. Zanemaren je, tvrde, institut mjesnih zborova, a potencijalna percepcija o korupciji zabilježena je i pri zapošljavanju i javnoj nabavi. Ipak, tvrde, građani ne bi neke načelnike birali i po pet puta da smatraju da su korumpirani.

Upravo taj zaključak "poškakljao" je Željka Jovanovića iz SDP-a, koji je postavio pitanje nije li moguće da su građani neke načelnike ponovno birali zato što nisu upoznati s podacima koji bi ih mogli navesti na percepciju korupcije. Ujedno je dodao kako je i sam svjestan odgovornosti čelnika lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često se šalim da su najkorumpiraniji liječnici, političari i lokalna samouprava. Budući da sam u sve tri kategorije, ogroman je korupcijski rizik na mojim leđima i zato sam i sam sve pogrbljeniji", našalio se Jovanović.

No Sandra Pernar iz GONG-a šalu je stavila na stranu te iznijela dodatne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo proveli istraživanje o transparentnosti lokalne samouprave i to među 429 općina i 27 gradova. Svega 18 posto njih bili su transparentni u svom radu. U istraživanju je bio i Tkon koji ste i vi obuhvatili, a u kojem je isti načelnik biran 4 ili pet puta. U našem istraživanju ta je općina dala jako loše rezultate, rad joj ima visoku razinu netransparentnosti, a komunikacija s građanima je jako slaba", prokomentirala je Pernar.

Prethodni članak:

arti-201010110050006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201010100275006

arti-201006070050006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo