VLADA OBJAVILA UVJETE / I njima je dom oštećen u potresu, no novac za obnovu neće dobiti? 'Država nam nije poslala ugovor'

'Nedostaje nam ugovor kao zaštićenih najmoprimaca. Možda se netko smiluje', kazala je Martina Spajić

19.5.2020.
18:53
VOYO logo

Prvi ugovori za najam stanova onima čiji su domovi stradali u potresu kreću već idući tjedan. Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv na koji se građani mogu javiti u roku od 60 dana. Premijer Andrej Plenković pozvao je i najmodavce da se jave na natječaj. 

Na vratima - crvena naljepnica. Stan u kojem je Martinina obitelj živjela neuporabljiv je. "Kod mene su se zidovi odvojili. Vidi se nebo", kaže Zagrepčanka Martina Spajić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljen javni poziv

U Zagrebu je u takvom stanju oko 1000 stanova i još petstotinjak u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Njihovi vlasnici ili zaštićeni najmoprimci u roku od 60 dana mogu se prijaviti na Javni poziv za odobravanje financiranja najamnine za zamjenski stan.

Image
NAJAVIO NOVE KORAKE /

Andrej Plenković: 'Jamčim da će svi stradali u potresu imati krov nad glavom'

Image
NAJAVIO NOVE KORAKE /

Andrej Plenković: 'Jamčim da će svi stradali u potresu imati krov nad glavom'

"Mi želimo da naši sugrađani, posebno oni koji su u studentskom domu, da se što prije prijave i iskoriste ovo pravo i na taj način dođu u poziciju da žive na dostojanstven način primjereniji onome na što su naviknuli prije potresa, a  sukladno odluci koju je Vlada donijela", kazao je danas premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se prijavili, moraju dokazati vlasništvo nad stanom izvatkom iz Zemljišne knjige ili ugovorom statusa zaštićenog najmoprimca i ne smiju imati drugu nekretninu u krugu od 20 kilometara od oštećene u potresu te moraju imati prijavljeno prebivalište ili boravište u oštećenoj nekretnini.

"Za samca će najam iznositi maksimalno 2450 kuna, a 4550 kn za četveročlanu obitelj. Vrijeme plaćanja najma je dok se ne obnovi nekretnina ili do revizije oštećenja prvotnog pregleda zgrade", kazao je ministar državne imovine Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanu žive 45 godina, ali nemaju ugovor

Oni koji zadovoljavaju uvjete prve ugovore potpisat će idući tjedan. Martinina obitelj formalno uvjete ne zadovoljava - u stanu žive 45 godina, ali nemaju ugovor. 

"Fali nam ugovor kao zaštićenih najmoprimaca. Možda se netko smiluje", kazala je Martina Spajić. Na pitanje kako to da nemaju ugovor, odgovara: 'Nikad nam država nije poslala ugovore, poslali su nam uplatnice, ali ne i ugovore". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na javni su poziv pozvani i vlasnici stanova koji ih žele dati u najam. Oni moraju priložiti izvadak iz Zemljišne knjige i dokaz da nemaju porezni dug. Vlada sa 141 milijun kuna namjerava pomoći i obnovu krovova, dizala, zabatnih zidova, dimnjaka. 

"Ono što je najbitnije, ako su se sredstva utrošila i imaju se računi, bit će povrat tih sredstava. Ne brinite se, sredstva će doći iako ste ih već uložili", kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba kritizira

Oporba smatra da se trebalo brže reagirati. "Kad se dogodila Gunja, reagirali smo promptno i Gunja je obnovljena u ekspresnom roku. 60 dana je prošlo od potresa, a oni prstom nisu mrdnuli", kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić

"Napraviti Zakon o obnovi grada Zagreba nije obnavljati neku manju općinu ili grad s puno manjim štetama", kazao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pomoć će se tražiti i sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije, a rok za prijavu je 14. lipnja. Očekuje se da bi se predujam od 100 milijuna eura mogao dobiti nakon 6 tjedana. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo