I NEW YORK TIMES HVALI REAKCIJU HRVATSKE NA KORONAVIRUS: /

Ističe se kako je naša disciplina nasljeđe rata, ali i komunizma...

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Američki list ističe kako je epidemija ukazala na paradoks te su manje i siromašnije države bolje reagirale na epidemiju

11.5.2020.
15:04
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

"Dok je koronovirus harao svijetom, pojavio se paradoks – bogate nacije nisu nužno bolje reagirale od siromašnijih. Bogate zemlje, koje inače lakše usmjere resurse te imaju učinkovite i dobro financirane mehanizme, su znatno lošije prošle", počinje američki NY Times analizu europskog odgovara na epidemiju. Kako pozitivne primjere borbe protiv koronavirusa ističu "manje i siromašnije zemlje".

Ističu važnu ulogu ne samo odluka vlasti nego i građana naviklih na nedaće. "Zemlje poput Hrvatske i Grčke, koje su rano odredile mjere obuzdavanja virusa, uglavnom su naišle na suradnju stanovnika podučenih teškim iskustvima rata i financijske katastrofe", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku su istaknuli i iskustvo Ive Morovića (45) iz Zadra. Prisjetio se ratnih vremena kada je bio zadužen za pokretanje sirene na obližnjem brdu. "Bio sam dijete. Sjećam se da sam igrao nogomet kada sam vidio projektile kako padaju s neba", rekao je.

Vjeruje da je discipliniran i pribran način kojim su Hrvati odgovorili na pandemiju rezultat sličnih iskustava koje su imali tijekom rata, ali i u nasljeđu komunizma. "Ljudi se danas boje, a disciplina koju imamo pomaže nam da se uskladimo i stvara neku vrstu prisilnog jedinstva", smatra Morović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, mjere strože na Istoku nego na Zapadu

Analizirajući različite reakcije na pandemiju, akademici sa Sveučilišta u Oxfordu razvili su ljestvicu strogosti, nastojeći ocijeniti čvrstinu mjera koje su vlade poduzele kako bi zaustavile širenje virusa. Po toj ljestvici, Hrvatska je među zemljama s najstrožim mjerama.

Image
JEDNA OD NAJSTROŽIH ZEMALJA: /

Stručnjaci s Oxforda objasnili kako je Hrvatska postala 'prvak svijeta' u borbi protiv koronavirusa

Image
JEDNA OD NAJSTROŽIH ZEMALJA: /

Stručnjaci s Oxforda objasnili kako je Hrvatska postala 'prvak svijeta' u borbi protiv koronavirusa

Sve u svemu, strože mjere uvedene su u istočnoj Europi nego u zapadnoj Europi, rekao je Thomas Hale, izvanredni profesor za javnu politiku na vladinoj školi Blavatnik na Sveučilištu Oxford i vođa projekta. Mnogima od tih europskih zemalja upravljaju desničarske uprave.

"Hrvatska je otišla do maksimuma naše skale. Postojao je snažan službeni odgovor na krizu", rekao je Hale.

NY Times podsjeća da su strogo upravljanje krizom i, posljedično, dobri epidemiološki rezultati omogućili hrvatskim vlastima da već 27. travnja, među prvima u Europi, počnu s popuštanjem mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo