Tko vodi kurikularnu? / Niti nakon prvog sastanka Divjak i Fuchs ne znaju tko je kome šef: 'Ministrica ne može ništa narediti meni, niti ja njoj'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Radovan Fuchs je kazao je kako je s ministricom razgovarao oko ubrzanja čitavog procesa te da sve bude u skladu sa Strategijom i Akcijskim planom

16.4.2018.
15:33
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, sastala se s posebnim savjetnikom premijera za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine, Radovanom Fuchsom. 

Kako je kazala ministrica, razgovarali su o planovima koje uključuje Akcijski plan ERS-a. "Mislim da smo se oko toga usuglasili. Sutra ide imenovanje članova, i nakon toga u prvom slobodnom terminu ćemo sazvati sastanak, a mjesto gdje će se sastajati je Berislavićeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo i gdje su ostali elementi vezani uz 150 milijuna koje smo dobili iz fonda Europske unije, pa sam ekskluzivno izvijestila Radovana da smo danas dobili iskaz interesa od 10 nakladničkih kuća za nove udžbenike za eksperimentalnu reformu, tako da možemo pobiti sve skeptike, koji su mislili da od toga nema ništa. Ono što me posebno veseli jest da je najviše interesa za matematiku. Već smo dobili i primjerke nekih gotovih udžbenika i materijala, a krajnji rok da se sve kompletira je do kraja svibnja i mislim da ćemo dotad imati priliku dati našim učiteljima na uvid da izaberu. Ide i tečaj za mentore i u prvom terminu ćemo sazvati konstituirajuću sjednicu ERS-a", dodala je ministrica.

Posebni savjetnik premijera za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine, Radovan Fuchs kazao je kako je s ministricom razgovarao oko ubrzanja čitavog procesa te da sve bude u skladu sa Strategijom i Akcijskim planom.

"Imamo za prvi moment 3 koraka koja ćemo napraviti i onda uz sve analize i ostale stvari idemo dalje što je moguće bržim tempom, prateći sve ono što je zakonskim, podzakonskim i inim aktima predviđeno", rekao je Fuchs te poručio kako ne sumnja u ministričinu najavu da će reforma krenuti 1. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko zapravo vodi kurikularu reformu ni ministrica Divjak niti savjetnik za koordinaciju ERS-a nisu dali konkretne odgovore. "Ministarstvo je nadležno za reformu, ali u reformskim procesima sudjeluju u različitim ulogama i druga tijela, od agencija do ERS-a. Jako je važno da se sinergija uspostavi, a ne da razmišljamo tko šefuje. Najbolji šef je onaj tko najviše radi", rekla je Divjak, a Fuchs je istaknuo da ministrica ne može ništa narediti njemu, niti on može što narediti ministrici.

Na pitanje što misli, zbog čega je Jokić baš sada objavio da mu je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponudila ministarsko mjesto, Fuchs je kazao kako o tome ništa ne zna te da se u te stvari ne bi želio petljati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo