pred konkurencijom iz tesle i googlea / I najbolji mogu učiti od Hrvata: Mate Rimac održao predavanje na američkom Stanfordu

U srcu Silicijske doline, na prestižnom sveučilištu Stanford, u središtu pozornosti bio je poduzetnik i inovator Mate Rimac. Održao je predavanje pred studentima i konkurencijom iz Tesle, ali i predstavnicima velikih divova poput Googlea

12.1.2016.
22:46
VOYO logo

Mate Rimac na pljesak je već navikao, ali po prvi ga je put dobio i na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Stanfordu.

Predstavio je svoju viziju, a iz publike mu je stiglo i pitanje - misli li uskoro tvrtku seliti iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvorit ćemo urede u svijetu, ali još uvijek želim ostati u Hrvatskoj, jer mislim da je moguće i želim pokazati da je to moguće. Da je to najlakši put, siguran sam da nije, ali netko to mora", rekao je. 

U idućoj godini uz 150, namjerava zaposliti i novih stotinu radnika, uglavnom inženjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je dosta velika stvar predavati na Stanfordu, a pogotovo velika čast mi je bila što su došli iz Tesle i iz Googla i svi su bili jako pozitivni, hrpu vizitki sam dobio, podijelio, pa se nadam da će biti nešto od toga", dodao je Rimac. 

"Ovo je bilo vrlo inspirativno, Mate Rimac je genijalan. Mislim da bi svaki učenik u Hrvatskoj trebao čuti njegovo predavanje, njegovu životnu priču", rekao je Toni Milun, predavač sa Visokog učilišta Algebra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na predavanje su stigli i oni kojima su o Hrvatskoj uglavnom pričali roditelji.

"Rođen sam ovdje u Kaliforniji i kad sam čuo da Mate dolazi nisam mogao da propustiti tu priliku da ga vidim", rekao je Marko Borjan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mate je na Stanford stigao na poziv profesora Burtona Leeja koji je osobno lani posjetio njegovu tvornicu. Bio je u više hrvatskih gradova i sveučilišta i zaključio da su Hrvatskoj potrebne promjene.

"Bio sam jako impresioniran mladim ljudima, poduzetnicima. Mislim da je velik broj njih frustriran jer je teško pronaći resurse za podizanje tvrtke, teško je pronaći kupce. Jedan od glavnih izazova u Europi je reforma sveučilišnog sustava, to je jedan od izazova koji Hrvatsku čeka", rekao je profesor Lee. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak i najbolji očito mogu učiti od Hrvata. Mate je već treći poduzetnik koji je govorio na Stanfordu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo