“I mi iz RS imamo pravo da se izjasnimo o KiM”

Dodik spreman da učestvuje u kreiranju dugoročne srpske politike, ali ne i da se angažuje oko BiH

13.5.2013.
21:26
VOYO logo

Međunarodna zajednica je po pitanju Kosova i Metohije ponižavala Srbiju i Srbe, i to neće stati samo na Kosovu, ocenjuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i kaže da zbog toga "ima loš osećaj u stomaku".

- Kada su objašnjavali nezavisnost Kosova, onda su govorili da animozitet između Albanaca i Srba na Kosovu toliko veliki da ne mogu da žive u jednoj državi - rekao je Dodik zapitavši šta je sada sa Srbima sa severa Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je gostujući na B92 dodao da potpuno razume situaciju Srba sa severa Kosova.

- I mi se borimo sa integralističkom politikom u BiH, mi smo sve to prošli. Ne verujem da će izgraditi multietničku državu, kao što neće u BiH... Ta masovna operacija nije uspela u BiH .To je jednostavno proigravanje nekog modela. Mi dramatično kasnimo u svim tim rešenjima, možda smo imali bolje rešenje nekada ranije - naveo je Dodik i dodao da su razgovori koje kosovski Srbi vode sa vrhom Srbije najbolji put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanac premijer Srbije?

Dodik ocenjuje da bi situacija kada bi celo Kosovo i Metohija ostalo u sastavu Srbije dovela do toga "da nam premijer jednoga dana bude Albanac".

- Mislim da imamo pravo i mi iz RS da se izjasnimo po pitanju Kosova i Metohije. Moj odnos o tome je bio jasan, i kad su o tome ćutali i ovde - da sever Kosova ostane u sastavu Srbije - rekao je Dodik i dodaje da je potrebno posvetiti pažnju ljudima koji tamo žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ipak naglašava da nije čovek koji o tome odlučuje.

- Taj problem dugo traje, Srbi su dugo opterećeni time što se zove kosovski mit - kaže Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH je neodrživa

Na pitanje da li je zaustavio konvoj Srba iz RS koji su krenuli u Beograd na miting, Dodik je upitao "da li je on možda policajac"?

Rekao da je o tome naknadno obavešten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sam miting sa stanovišta cilja koji je imao je neuspeh i po broju i sa incidentima, i rečima koje su se na njemu čule, je neuspeh. Ta je stvar nešto što treba brzo zaboraviti - ocenio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je krajnje vreme da se u Srbiji i u srpskom narodu koncipiraju dugoročne politike i dodao da je spreman da u tome učestvuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Bosna i Hercegovina je neodrživa zemlja i ne želim da svoj politički angažman trošim na nešto što je neodrživo. To je najnesposobnija država u regionu i Evropi - rekao je Dodik dodavši da su međunardoni predstavnici između 2000. i 2005. preneli 83 nadležnosti na BiH kršeći na taj način Dejtonski sporazum.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo