Bozanić: Zdravstveni odgoj je opasan, razara čovjeka!

Gostujući na predstavljanju Papine knjige Djetinjstvo Isusovo u izdanju Verbuma, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić komentirao je uvođenje zdravstvenoga odgoja u škole.

11.12.2012.
14:27
VOYO logo

Kardinal Bozanić je tako kazao da Crkva ne odlučuje o nekim stvarima, nego je Crkva željela istaknuti da ukoliko se radi o tako važnoj temi i važnom pitanju, onda je za to potreban konsenzus građana, prenosi Informativna katolička agencija.

Kardinal je konstatirao da javnost nije pitana o toj temi, te da je u ovom slučaju Crkva s jedne strane zagovornica demokratskih procedura i s druge strane zagovornica prava roditelja da odlučuju o onome o čemu oni trebaju odlučivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi bismo se trebali više zanimati što misle roditelji i pokušati dobiti njihove stavove, jer problem našeg društva je što se nisu uključili građani u tako važna pitanja odlučivanja i u donošenje toga programa. To je u prvom redu pitanje roditelja jer oni imaju pravo birati odgoj i obrazovanje svoje djece, oni su i pozvani da prosuđuju što se nudi njihovoj djeci u školama", istaknuo je kardinal.

Iznoseći pak svoj stav o programu zdravstvenoga odgoja, kardinal je rekao da on nije u skladu s hrvatskom tradicijom i da je opasan jer u nekim dijelovima razara čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozivke klera da je zdravstveni odgoj antihrvatski i antikatolički i optužbe na račun vladajućih da njegovim uvođenju postupaju suprotno volji većine i hrvatske tradicije, komentirao je SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

"Ja mislim da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje. I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. Zemljopis uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina velikim praskom, a na vjeronauku da ga je Bog stvorio za 7 dana. U biologiji se i danas u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku na drugi pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište Crkve i stajalište znanosti", rekao je Stazić. (MediaServis)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo