Strenja Linić za rtl direkt / 'I Karamarko i Milanović bi ponekad trebali stati na loptu, ali očito je da su u kampanji'

'Frljić je primio mandat u rujnu 2014., a izvješće se odnosi na 2013., a on se obvezao da će provesti određene stvari koje su zadane u nalazu revizije. Ja sam predložila da Frljić objasni je li postupio po napucima i jesu li trendovi negativni ili ne', kaže Strenja Linić

17.2.2016.
22:43
VOYO logo

Na sjednici Sabora vladajući su se žestoko obrušili na riječki HNK koji je za 2013. dobio negativno mišljenje Ureda za reviziju. HDZ je prozvao SDP-ovu vlast u Rijeci da je tadašnju intendanticu "nagradila" ekonomskim beneficijama, dok su za njezina nasljednika Olivera Frljića rekli da priželjkuje povratak Jugoslavije i komunizma.

Među žešćim kritičarima Frljića je bila zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, a iz Rijeke nije dugo trebalo čekati na odgovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko već Domoljubna kolacija i njihov koalicijski partner - Most žele huškati javnost protiv aktualnog vodstva HNK Rijeka, onda ih moramo podsjetiti da se nalaz Revizije odnosi na vrijeme u kojem je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković", kaže se u odgovoru iz riječkog HNK-a.

Večeras smo u RTL Direktu čuli što na ovo kaže i gospođa Ines Strenja Linić, jedna od čelnica Mosta. Dakle, gdje se vama toliko zamjerio Frljić - jesu li to neki lokalni riječki neraščišćeni računi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je žao što je gospodin Frljić to shvatio na ovaj način pa je krenuo izvlačiti neke osobne stvari koje nemaju nikakve veze. Danas je bila rasprava o zaostalim izvješćima revizora za ustanove u kulturi. Od svih ustanova u kulturi, samo je HNK Ivan pl. Zajc imao negativno mišljenje i to je nešto o čemu je trebalo progovoriti".

Ali, Frljić je u pravu, to se ne odnosi na njegov mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to nisam ni rekla. Frljić je primio mandat u rujnu 2014., a izvješće se odnosi na 2013., a on se obvezao da će provesti određene stvari koje su zadane u nalazu revizije. Morate znati da se radi o 50 milijuna kuna koje se očito nisu trošile transparentno jer je bilo i računovodstvenih i autorskih honorara od par stotina tisuća kuna. Trebate znati da 65 posto kazališta u Hrvatskoj nema pozitivno mišljenje, svugdje je problem. Ja sam predložila da Frljić objasni je li postupio po napucima i jesu li trendovi negativni ili ne".

U Saboru se, iz HDZ-a možda više, čuju optužbe za komunizam, jugoslavenstvo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih htjela o tome. To je njegov izričaj, smatram da je više politički, a ne tipa nekakvog performansa kojim želi skrenuti pažnju na sebe i to je njegovo pravo. Ali, ako raspolaže tako velikim budžetom, mora biti odgovoran i mi moramo pitati troši li se taj novac i dalje netransparentno".

Kako je sad došlo do toga da nova vlast, koja ima jaki nacionalni naboj i žestoku retoriku, razmišlja o ukidanju ministarstva branitelja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kao Most rekli da je dosta salonskih ljevičara i desničara koji huškaju i izvlače teme partizana i ustaša, a narodu je toga dosta. Jasno treba reći da je HSP AS to predložio prvi u kampanji. Mi smo za to da oni o kojima se govori da kažu kakva je sada situacija. Braniteljima je najbitnije da sva svoja prava imaju objedinjena u jednom zakonu i da se počnu ta prava provoditi. Most ima dosta toga za reći. Od 15 naših zastupnika više od polovice su branitelji koji su od '91. bili u ratu. Ali, Most neće o tome odlučivati. Odlučivat će će udruge i svi oni kojih se to tiče".

Kako komentirate ovaj jako tegoban put do sastavljanja Vlade? Iz Domoljubne kolacije za to optužuju Most ,da vi to sve otežete, da se ponašate kao Mesije, da ste neoperativni i da stalno nešto analizirate i otežete...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most je dobro promislio i rekao kakve ministre hoće. Ponudili smo i izabrali šest stručnih ministara koji su preuzeli resore. Ne može Most biti odgovoran za svih 20 ministara, makar je odgovoran za to kako će raditi Vlada. Zbog toga želimo da se promisli koji zamjenici i pomoćnici će biti imenovani".

Sve se to opet događa u jako nabrijanoj političkoj atmosferi... Premijer je jučer apelirao da se malo smire strasti ,ali bez uspjeha, jedni optužuju druge. Po vama, tko je kriv za ovu eskalaciju političke netrpeljivosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću reći da su krivi mediji, mi im dajemo štofa. Mislim da je to dugogodišnja situacija pozicije i opozicije koji su sad promijenili svoja mjesta pokušavajući reći tko je veći Hrvat ili ljevičar. Ne bih rekla koji od njih više potpiruje, ponekad bi obojica možda trebali stati na loptu. Ali, očito da je to dio njihove predizborne kampanje".

Jedna od najvećih političkih afera je ova inicijativa za razrješenja šefa tajne službe Dragana Lozančića koju je pokrenula predsjednica, a premijer tu očito ne dijeli njezino mišljenje... Kakvo je vaše mišljenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto mislite da premijer ne dijeli njezino mišljenje? On je samo uzeo vrijeme da prouči situaciju. To je razrješenje koje bi inače trebalo ići na jedan drugi način, a ne ovako pod svjetlima javnosti, jer se ovdje radi o osjetljivoj problematici".

Sutra će ta tema doći na Saborski odbor za nacionalnu sigurnost. Hoćete li  podržati SDP-ov zahtjev za saslušanje Lozančića, čemu se HDZ protivi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra ćete čuti našu odluku, a ona će biti da stojimo iza toga da trebamo sačekati odluku premijera. Ali kažem, odluka je na premijeru".

Vi zapravo dolazite iz zdravstva, aktualno je ovo ukidanje ovog programa od 72 sata za oboljele od raka. Koji je vaš stav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije potrebno ovako javno govoriti o ukidanju programa. Taj je program zaživio u samo nekoliko velikih bolnica i ne ukida se, već će se nastaviti na drugi način".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo