I HDZ / i SDP nestat će u iduće četiri godine

Ako se dvije najveće stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, ne uspiju kadrovski i politički reorganizirati do sljedećih izbora, sigurno će nestati s hrvatske političke scene, smatra Ljubo Jurčić.

8.11.2011.
12:11
VOYO logo

"Kad je riječ o te dvije stranke, uvjeren sam da smo pred talijanskim sindromom nestajanja velikih partija, demokršćana i socijalista, koji su vladali godinama, ali kako ni jedni ni drugi nisu imali rješenja za Italiju, nestali su. Mi smo upravo u tom procesu. Ako se ne uspiju i jedna i druga stranka reorganizirati, kadrovski i programski, to će se u Hrvatskoj dogoditi do sljedećih izbora", kazao je Ljubo Jurčić u intervjuu za Nacional.

"Sigurno ih neće biti u ovom obliku u kojem ih sada poznajemo, a još sam 2008. najavio da će kriza urušiti i jednu i drugu stranku ako se ne prilagode novonastaloj situaciji u društvu. Kod nas politička struktura ne odgovara društvenoj i ekonomskoj strukturi i idu u prazno, jednostavno se moraju urušiti. Nestao je i financijski i politički kapital za jednu i drugu stranku. Jedna stranka pokušava se politički vratiti u povijest, što je potrošen kapital, a druga nema nikakvu ideju, i mi ne znamo njen koncept i usmjerenje jer jednostavno čeka da joj vlast padne u ruke i da vodi državu. Ali ne pokazuju da znaju voditi državu", zaključio je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome nudi li se Hrvatska ekonomska inicijativa budućim pobjednicima izbora za sastavljanje koalicijske vlade, Jurčić je objasnio:

"Mi se nikome ne nudimo. Imamo pet prioriteta za buduću Vladu, bez obzira na to tko će je sastavljati, koji se moraju provesti kako bi se zaustavili negativni trendovi, pri čemu nam je jako važno da u Vladi sjede najbolji stručnjaci za pojedina područja, koje Hrvatska ima, a ne stranački birokrati. Ne pristanu li na te uvjete, mi smo spremni podržati i manjinsku vladu, ali ćemo je u Saboru 'čekati' na svakom prijedlogu i zakonu. Neovisno o tome hoće li Vladu sastavljati HDZ ili SDP."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo