željela promjenu sredine / I Dubrovčanka Mia pobjegla je preko granice: 'Nisam išla trbuhom za kruhom, no Hrvatska je postala mučna zemlja'

Image
Foto: Thinkstock.com

Posljednjih mjesec dana radi u Austriji, u hotelu Gridlon koji se nalazi u mjestu Pettneu am Arlberg, u Tirolu, u Austriji. Da je oduševljena, malo je reći

23.12.2017.
21:31
Thinkstock.com
VOYO logo

Da Hrvatsku svake godine napušta sve veći broj ljudi i nije neka novost. Međutim, nekima bi mogla biti iznenađujuća činjenica kako mnogi to čine ne zbog lošeg financijskog stanja na računu, već zbog duboke razočaranosti u hrvatsku politiku i društvo. 

Jedna od njih je i Mia Bonačić, 26-godišnjakinja iz Dubrovnika koja je u Hrvatskoj imala dobar posao - radila je u hitelu Kempinski u Istri kao voditeljica welnessa - međutim kako kaže, situacija u Hrvatskoj toliko joj se zgadila da je morala promijeniti sredinu, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih mjesec dana radi u Austriji, u hotelu Gridlon koji se nalazi u mjestu Pettneu am Arlberg, u Tirolu, u Austriji. Da je oduševljena, malo je reći. Još uvijek ne može vjerovati u kakvim uvjetima radi i kako je na poslu sve posloženo.

"Bila sam na sjeveru Norveške, međutim tamo se traži norveški jezik za poslove u wellnessu. S engleskim jezikom sam se mogla zaposliti samo u ugostiteljstvu kao konobarica ili kuharica, međutim ja sam htjela nastaviti raditi u svojoj branši. Zatim sam krenula u potragu za poslovima u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Euresu (europskoj burzi) sam vidjela da preko stotinjak hotela diljem Austrije traže kozmetičare za wellness. Poslala sam svoj životopis sa zamolbom za posao u nekoliko hotela i ubrzo su me neki kontaktirali. Prvi koji su mi se javili su me zeznuli, pa su mi dan prije nego što sam trebala doći javili da mi nisu uspjeli ishoditi radnu vizu. Kasnije sam saznala da to nije istina, ali eto, iz nepoznatog razloga su mi javili da ne dolazim. Vjerojatno su imali već nekoga drugoga za to radno mjesto.

Potom sam kontaktirala drugi hotel koji mi se javio i u njemu sad radim. S njima sam sve dogovorila preko telefona, u svega 2 sata su mi sredili sve papire, radnu vizu, sve smo dogovorili, od ugovora do plaće. Bili su jako zadovoljni mojim životopisom i jedva su dočekali da dođem jer nisu imali kozmetičarku u wellnessu", rekla je Mia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici također rade u hotelu i vode ga, suprug je kuhar, a supruga radi na recepciji i jako su, kaže nam Mia, srdačni i izuzetno dobri poslodavci.

Imaju 30-ak zaposlenika, a čak ih je 10 s Balkana, većinom iz Hrvatske i BiH. Vlasnici su vrlo zadovoljni svojim zaposlenicima iz Hrvatske jer su, kazala je, dobra radna snaga, a uz to i jeftiniji od Austrijanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavci se prema meni ponašaju i previše uljudno. Vlasnica hotela mi je ponudila da s njom i djecom budem na Badnjak da nisam sama. Njena djeca također su jako ljubazna, uvijek dođu u wellness i jave se, pitaju kako sam, a vlasnici me redovito pitaju je li sve ok i trebam li išta.

Jako cijene moje mišljenje, pitaju me što bih promijenila, sve što sam htjela za wellness kupili su. Plaća mi iznosi oko tri prosječne hrvatske plaće, dobivam i 13. plaću kao božićnicu te 14. plaću kao regres. Osim napojnica koje dobivam, još mjesečno dobivam napojnice koje se dijele svim zaposlenicima, od domara do čistačice, da ne budu zakinuti i oni koji nisu u direktnom kontaktu s gostima. Odmah mi je osigurana besplatna edukacija. Toliko mi je dobro da mi se čini da sanjam. U pozitivnom sam šoku", dodaje Mia. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bila zadovoljna i plaćom u Hrvatskoj, kaže kako joj se cijela situacija u zemlji zgadila.

"Ja nisam išla trbuhom za kruhom, no stvari koje se događaju u Hrvatskoj su mučne, počevši od naše užasne birokracije do politike. Htjela sam doći u sređenu državu, ovdje sam dobila sve papire u dva dana. Dođem na šalter i sve odmah riješim, karticu zdravstvenog dobila sam odmah, sve se rješava u tri minute", ispričala je za Index. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo