Program izobrazbe / I dok su političarima puna usta rasterećenja poduzetnika, na mala vrata suočava ih se s novim nametima

Program izobrazbe o gospodarenju otpadom koji je u srpnju stupio na snagu - sve je tvrtke s više od 50 zaposlenih obvezao da imenuju i povjerenika za otpad, te njegova zamjenika. To će hrvatska poduzeća ukupno stajati 10 milijuna kuna

4.12.2015.
18:38
VOYO logo

Novi program ministarstva zaštite okoliša je donio novi trošak tvrtkama, pa tako i jednoj za prodaju autodijelova. Nakon osoba zaduženih za zaštitu na radu, požar, kemikalije i zaštitu okoliša - sada su morali imenovati i povjerenika za otpad, te njegova zamjenika.

I ne bi to bio problem, kaže povjerenica Maja - da cijene edukacije nisu poprilično visoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između 2400 do 3500 kuna plus PDV. To idu povjerenik i njegov zamjenik, i za našu drugu firmu ide povjerenik i zamjenik. I onda nakon 5 godina sve ponovo zato što se nakon 5 godina mora obnavljati ta dozvola", objašnjava povjerenica za otpad u "Autokreši" Maja Knepr Šegina.

Program izobrazbe o gospodarenju otpadom moraju proći sve tvrtke i pravne osobe koje imaju više od 50 zaposlenih. A takvih je u Hrvatskoj oko 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edukaciju svojih 4000 zaposlenika oni će platiti najmanje 2500 kuna po osobi. Ili ukupno - barem 10 milijuna kuna. U Ministarstvu zaštite okoliša objašnjavaju - cilj je učinkovit sustav gospodarenja otpadom i zaštita okoliša. Tvrde, nije riječ o novom udaru na poduzetnike.

"Ja ne bih rekla da je to namet, ulaganje u znanje ne možemo nazvati nametom. Međutim, kad već govorimo o nametu, moramo reći da je ovo ministarstvo već za 130 milijuna kuna smanjilo određene naknade", uvjerava načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom Sanja Radović Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovime ih i opet povećalo. Maja se pita - zašto 25 sati edukacije za povjerenike stoji toliko puno?

"Mi smo se stvarno šokirali kad smo vidjeli kolike su te cijene. Mogla se unutar ministarstva oformiti neka grupa koja bi kontinuirano vršila te edukacije", kaže Maja Knepr Šegina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj posao, praćen unosnom naknadom - ministarstvo je prepustilo nekolicini obrazovnih ustanova. Tvrtke koje više od 50 ljudi zapošljavaju samo sezonski - ovaj će trošak ipak izbjeći.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo