ništa od zaštite radnika / HZZ potiho promijenio uvjete? Mogli ste otpustiti radnike za koje ste dobili potporu

Image
Foto: Shutterstock

Prema prvotnim pravilima, poslodavac je obavezan održati broj zaposlenika utvrđen na dan podnošenja Zahtjeva za potporu

14.5.2020.
11:39
Shutterstock
VOYO logo

Odluku o potporama za očuvanje radnih mjesta za poslodavce kojima je epidemijom koronavirusa narušena gospodarska aktivnost Vlada je donijela 23. ožujka, a 6. travnja je dopunila. Novost je da su se neki uvjeti koje je poslodavac bio obavezan izvršiti, naprosto promijenili, i to potiho. 

Naime, na strancima Hrvatskog nezavisnog sindikata stoji objava prvog seta potpora koje su donesene u ožujku u kojoj piše da je poslodavac obavezan održati broj zaposlenika utvrđen na dan podnošenja Zahtjeva, dvostruko duže od vremena korištenja potpore (mjesec dana korištenja potpore - obveza zadržavanja radnika u radnom odnosu dva mjeseca).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sada stoje drugačije obveze, a obveza zadržavanja zaposlenika dvostruko duže od vremena korištenja potpore čini se više ne vrijedi. Na stranicama HZZ-a, u rubrici pitanja korisnika postavljeno je pitanje mogu li poslodavci koji su primili naknadu za zaposlenike za ožujak te iste otpustiti u travnju, na što je odgovor pozitivan i to, kako piše, bez sankcija. Gdje i zašto je nestalo dvostruko vrijeme zadržavanja zaposlenika, nitko ne zna, piše Lider.

Također, na istim stranicama je postavljeno i pitanje o zapošljavanju, tj. smije li poduzetnik zapošljavati tijekom korištenja potpore, na što je odgovoreno da smije, ali na vlastiti trošak. Međutim, u potporama je prije stajao drugačiji naputak koji je glasio kako poslodavci kojima bude dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta ne smiju uvoziti radnu snagu niti zapošljavati na radna mjesta u razdoblju korištenja ove mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo