HŽ-u kaznena prijava zbog kapelice na kolodvoru

17.6.2010.
12:52
VOYO logo

U kaznenoj prijavi pozivaju se na Odredbu čl. 41. Ustava RH, prema kojoj su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države, te odgovornu osobu iz Željeznica sumnjiče za kazneno djelo nesavjesnog gospodarskog poslovanja. U prijavi navode da je "nesavjesnim poslovanjem nastala šteta u iznosu najmanje 3,7 milijuna kuna", piše Novi list. U udruzi David smatraju da su Hrvatske željeznice baš toliko morale naplatiti Crkvi najam prostora od 1994. godine naovamo.

"Povodom posjeta pape Ivana Pavla II. 1994. godine otvorena je na Glavnom kolodvoru u Zagrebu kapelica oko četiri puta pet metara za molitvu putnika prolaznika. Na peronu ispred ulaza u kapelicu su postavljena dva kancelarijska stola Obiteljskog centra Kaptol 3, na kojem su postavljeni reklamni materijali Katoličke crkve. Udruga David smatra da je opisanom radnjom povrijeđen Ustav, prema kojem su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države. U ovom slučaju privilegirana je samo jedna vjerska zajednica – Katolička crkva", piše u kaznenoj prijavi koju potpisuje predsjednik udruge Boris Stanojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Davida su od Hrvatskih željeznica tražili informaciju plaća li se korištenje prostora za kapelicu, ali odgovor nisu dobili. Budući da raspolažu informacijom da Crkva najam ne plaća, iskoristili su aktualne marketinške cjenike HŽ-a, pa izračunali da je Crkva u posljednjih 16 godina morala platiti 3,7 milijuna kuna najma.

Nakon što su Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu, aktivisti udruge napisali su i pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, navodeći kapelicu na kolodvoru kao jedan od primjera kršenja Ustava u korist Katoličke crkve, a na štetu hrvatskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznajući naše društvo za očekivati je da od ove naše prijave ne bude ništa, ali želimo upozoriti da ne bi svi građani smjeli plaćati u korist jedne vjerske zajednice. Mi protiv Katoličke crkve nemamo ništa, ali Ustav nam je draži", kazao je Stanojević za Novi list.

"Zamislite da je neka druga vjerska zajednica zatražila takav prostor za molitvu – mislite li da bi ga dobili?", pita Stanojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo