'PREDSTAVA' / HŽ novinarima na pruzi 'pokazali' da je sve prohodno: demantirale ih snimke sindikata

Novinari na pruzi - putnici i danas u autobusima, a strojovođe uvjeravaju kako je Uprava režirala predstavu za javnost, te da su cijelu noć čistili prugu

25.2.2018.
18:17
VOYO logo

Uoči dolaska medija HŽ infrastruktura upregnula je svoje zaposlenike koji su preko noći raščistili snijeg od Ogulina do Moravica. Takva scena postavljena je da bi se novinare uvjerilo u idilu  čistog kolodvora i 3 naparkirane ralice koje rade bez ikakvog problema. Iz HŽ-a  tvrde drugačije. 

"Mislim, takva predstava za prohodnost pruga se ne može apsolutno napraviti preko noći, to je tvrdnja koja je naprosto smiješna", kazao je Nikola Ljuban, član Uprave HŽ infrastrukture. Tijekom vožnje ralicom pokazale se da je pruga do Moravica zaista prohodna, a male količine snijega čistile su se samo kako bismo se uvjerili u funkcionalnost ralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, po dolasku na odredište sreli smo strojovođu iz smjera Rijeke tvrdi da je nešto dalje pruga u lošem stanju. "Veliki snijeg je. Jedva, jedva se nekako vozi, prolazi", kazao nam je strojovođa Stjepan. Uz noćne snimke i ova izjava potvrđuje oko što tvrde u sindikatu strojovođa.  

"Sve je to bila farsa u režiji ne znam čijoj. Evo sad pogledajte, okrenite kameru i vidjet ćete da su one sve ugašene, sad kad su se ugasile kamere gase se i ralice. Ove dvije se nikad neće upaliti, ova ulazi unutra i pa pa ostaje samo jedna", tvrdi Damir Bokulić, član predsjedništva sindikata strojovođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ralice koje su do malo prije bile pokazane ovdje vani završile su u skladištu, no zato su ovdje dvije ralice koje još uvijek ne mogu u promet. Dvije nove ralice stoje od rujna jer - kaže HŽ-ov direktor - još čekaju dozvola za promet. Ni cijena od 3,6 milijuna eura, tek - kažu u HŽ-u - dolazi na naplatu. 

"Ali mi ih nismo kupili, one su još u postupku, mi još znači slijedi primopredaja od strane HŽ infrastrukture kad se dostave svi papiri", tvrdi Ivan Kršić, predsjendik Uprave HŽ infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz upitnu ispravnost snjegočistača ni ne čudi da od Zagreba do Split zbog opasnosti za putnike ne prometuju nagibni vlakovi, već se i dalje putuje autobusima. "Vlakovi prema Dalmaciji prometuju, osim nagibnih vlakova koji u ekstremnim situacijama imaju zabranu zbog svoje lagano konstrukcije prometovati kad je ovakva situacija sa snijegom", objašnjava Kršić.

U međuvremnu putovanje je i dalje jedino moguće starim snažnim lokomotivama s vagonima koje putuju u noćnim satima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo