'ULOZI POSTAJU SVE VEĆI' / Hyundai prekida suradnju s Rimcem? Odnosi su krenuli nizbrdo nakon što je Porsche povećao uloge u tvrtci

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Hyundai Motors neće nastaviti svoju suradnju s Rimac Grupom, navodno zbog rastućeg udjela Porschea u hrvatskoj kompaniji, a upitna su i dva važna zajednička projekta

2.5.2022.
17:54
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Hyundai Motors završava svoju poslovnu suradnju s Rimac Grupom, nakon što je domaća kompanija produbila svoje veze s Porscheom, navodi Automotive News Europe pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Hyundai i sestrinski brend Kia su 2019. zajedno uložili 80 milijuna eura te preuzeli 12 posto udjela u kompaniji Mate Rimca. Nakon toga su najavili razvoj električnog sportskog automobila pod brendom N Performance te sportskog vozila na gorive ćelije. No, nije jasno što će se dogoditi s tim projektima, ali ni s 12 posto udjela u Rimac Grupi, jer Hyundai nije odgovorio na pitanja vezana uz ovu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porsche povećao uloge

Navodno se odnos između Rimac Grupe i Hyundaija pogoršao nakon što je Porsche prošle godine povećao svoje udjele u Rimcu na 24 posto, ali i nakon što je hrvatski poduzetnik zajedno s Volkswagenom osnovao zajedničku kompaniju Rimac-Bugatti, kako bi preuzeo slavni francuski brend trkaćih automobila.

Od izvora iz autoindustrije se doznaje kako će Hyundai ipak završiti projekte električnog sportskog automobila, ali samostalno. Premijera tog vozila se očekuje početkom 2023. Drugi projekt ipak neće biti nastavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MATE RIMAC NE STAJE /

'Iduće godine predstavljamo nešto veliko. Bit će veće od Rimca i Bugattija, radit ćemo to za cijeli svijet, ovdje u Hrvatskoj'

Image
MATE RIMAC NE STAJE /

'Iduće godine predstavljamo nešto veliko. Bit će veće od Rimca i Bugattija, radit ćemo to za cijeli svijet, ovdje u Hrvatskoj'

"U tijeku su dva aktivna projekta visoke razine s Hyundaijem, od kojih je jedan je završen, a imamo i nekoliko budućih projekata o kojima se raspravlja", rekla je glasnogovornica Rimac Grupe, usput demantiravši glasine o rastanku s Hyundaijem zbog Porschea.

"Hyundai je pružao podršku u transformaciji tvrtke tijekom posljednjih 12 mjeseci, uključujući izdvajanje Rimac Technologyja i udruživanje snaga s Bugattijem pod novom tvrtkom Bugatti-Rimac", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Labilni odnosi s dioničarima

Mate Rimac je prošle godine u razgovoru za Bloomberg priznao da bi rast njegove tvrtke mogao naštetiti odnosima s dioničarima.

"Ulozi postaju sve veći. Ali ja nisam netko tko bi igrao na sigurno. Nikad. Nema šanse. Dakle, ako će doći do trvenja s našim dioničarima i iskusnijim ljudima koji dolaze u tvrtku, to će biti zbog toga", otkrio je osnivač i čelnik kompanije koja se pozicionirala u proizvodnji električnih hiperautomobila i komponenti za druga električna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo