pozivaju institucije / HVIDR-a: 'Beljakovi istupi su destruktivni govori mržnje protiv hrvatskih branitelja'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Javne istupe i objave na društvenim mrežama predsjednika HSS-a Kreše Beljaka osudilo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja

26.1.2020.
19:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) u nedjelju je najoštrije osudila javne istupe predsjednika HSS-a, saborskog zastupnika Kreše Beljaka, ocijenivši da su njegovi ''destruktivni govori  mržnje i objave na društvenim mrežama'', usmjereni protiv hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

''Beljak blati hrvatske branitelje''

Radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata i ustavne zaštite prava ratnih stradalnika, Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH zatražila je očitovanje nadležnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša u priopćenju su naveli kako Beljak blati hrvatske branitelje izjavom s nedavnog političkog skupa u Kalniku o tome da je tadašnji premijer Milanović, ''trpio više od dvije godine šator neke šačice pijanaca u Savskoj'', i da ''nema hrvatskog generala koji nije multimilijuner''.

Ocjenjuju da Beljak svojim javnim istupima izražava ekstremne stavove nazivajući ''šačicom pijanaca'' najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji, koji su, navode iz HVIDR-e, "demokratskim metodama pokušavali riješiti svoje dugogodišnje probleme i regulirati zakonska prava te upozoriti hrvatsku javnost na narušene vrijednosti Domovinskog rata nakon višemjesečnog ignoriranja njihovih zahtjeva od strane tadašnje Vlade i nadležnog Ministarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata i ustavne zaštite prava stradalnika Domovinskog rata, regulirane čl. 58. st. 3. Ustava RH, u priopćenju traže očitovanje nadležnih institucija.

"Smatramo neprihvatljivim ovakvo vrijeđanje i izrugivanje nad žrtvom hrvatskih branitelja, posebice iz pijeteta prema obitelji pokojne 100% HRVI Nevenke Topalušić, čija je smrt obilježila razdoblje mirnog prosvjeda ispred nadležnog Ministarstva", ističu iz HVIDR-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nesnošljivost prema ratnim zapovjednicima''

Dodaju i da Beljak, nazivajući hrvatske generale „multimilijunerima“, iskazuje nesnošljivost prema ratnim zapovjednicima koji su časno zaslužili svoje činove u oslobodilačkom Domovinskom ratu i predvodili hrvatske branitelje u borbi protiv velikosrpskog agresora.

HVIDR-a također traži očitovanje nadležnih institucija na Beljakovu izjavu kojom je, kako navode, "izjednačio partizanske zločine u Bleiburgu s VRO akcijom Oluja te prekršio Ustav RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju i na nedavnu Beljakovu objavu na društvenim mrežama kojom je, kažu, izrazio žaljenje što zloglasna tajna policija UDBA nije pobila dovoljan broj hrvatskih emigranata i članova njihovih obitelji. 

Iz HVIDR-e ocjenjuju da je riječ o "ljevičarskom ekstremizmu i govoru mržnje" i da Beljakova "mlaka isprika" nije dovoljna jer je napao i na civilizacijske stečevine moderne Europe koja je svojim aktima, kao i zadnjom rezolucijom Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. "jasno osudila i izjednačila zločine totalitarnih komunističkih i nacističkih režima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javne istupe i objave na društvenim mrežama saborskog zastupnika, predsjednika HSS-a i samoborskoga gradonačelnika Kreše Beljaka proteklih dana osudili su i Ministarstvo hrvatskih branitelja i Udruga 100-postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) 1. skupine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo