'HVALA TI ZA ONO ŠTO SI NAPRAVIO': / Zekanović pozvao na povlačenje tužbe protiv čovjeka koji je razbio dvojezične ploče

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zekanović iz Hrvatskog sabora poručuje da cijeli postupak mora biti odbačen jer su razbijene ploče postavljene protuzakonito i protuustavno

25.9.2019.
11:56
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) pozvao je u srijedu nadležne institucije da se povuče tužba i zaustavi sudski progon Marijana Živkovića, vukovarskog branitelja i oca dvojice poginulih vukovarskih heroja, Marka i Nikole.

Ponovljeni sudski postupak protiv Živkovića počeo je proši tjedan na Općinskom sudu u Vukovaru, tereti ga se za razbijanje dvojezične ploče u Vukovaru u jesen 2013. godine. Zekanović iz Hrvatskog sabora poručuje da cijeli postupak mora biti odbačen jer su razbijene ploče postavljene protuzakonito i protuustavno. Navodi i kako postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru nije u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kako nije doprinijelo razumijevanju, solidarnosti i snošljivosti, dijalogu između hrvatskog naroda i manjina. Poručio je i kako retroaktivno treba poništiti sve presude po kojima je osuđeno 30-ak branitelja koji su "štitili ustavno-pravni poredak" uklanjajući protuustavno i protuzakonito postavljanje ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBIO GRADONAČELNIKOVU PODRŠKU: /

Počelo ponovljeno suđenje razbijaču dvojezične ploče iz Vukovara

Image
DOBIO GRADONAČELNIKOVU PODRŠKU: /

Počelo ponovljeno suđenje razbijaču dvojezične ploče iz Vukovara

Image
Image

20.12.2014., Zagreb - Pripadnici Stozera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV-a) urucili su skromnu financijsku donaciju stopostotnim invalidima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja. Dodali su da ce danas nazociti koncertu Marka Perkovica Thompsona te da je ta prigoda iskoristena za podrsku prosvjednicima. Podrsku braniteljima pruzio je i 75-godisnji Marijan Zivkovic, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja koji je za nasilno skidanja dvojezicne ploce sa zgrade vukovarske policije u rujnu prosle godine osudjen na devet mjeseci zatvora, sto je preinaceno u dvije godine uvjetno, uz novcanu kaznu. Photo: Robert Anic/PIXSELL

"Marijane Živkoviću, hvala ti za ono što si napravio, a nas sve skupa treba biti sram", izjavio je Zekanović. Živkovića je sud u Vukovaru u prvostupanjskom postupku 2016. oslobodio, ali se na presudu žalilo Državno odvjetništvo. Slučaj je prebačen na sud u Pulu, gdje je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

Grmoja o Ponošu i Kotarcu

Nikola Grmoja (Most) referirao se na konferenciju direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša na kojoj je objavio snimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kotarac ga je kontaktirao u travnju kao člana saborskoga Antikorupcijskog vijeća i izvijestio o prijetnjama koje dobiva od HNS-ovog kadra Ponoša, nakon čega je Grmoja postavio zastupničko pitanje resornom ministru Ćoriću i premijeru Plenkoviću, ali odgovor nije dobio ni nakon gotovo šest mjeseci unatoč Poslovniku koji za odgovor predviđa rok od 30 dana. Najavio je da će u četvrtak, na Antikorupcijskom vijeću, pokrenuti to pitanje, a vladajućima je poručio da priča s Ponošom nije završena pozivom da podnese ostavku.

Grmoja Jandrokoviću predbacio zbog Ponoša i Kotarca

"Niste time zaključili tu priču, sada otvaramo priču svega što ste radili u Fondu, ali i odgovornosti samog ministra i premijera za činjenicu da su bili upoznati i s prijetnjama i da nisu ništa poduzeli", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

25.09.2019., Zagreb - Sjednica Sabora nastavljena je raspravom o Konacnom prijedlogu Zakona o mehanizmima rjesavanja poreznih sporova u Europskoj uniji. Nikola Grmoja, Marko Sladoljev. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću spočitnuo je da nije inzistirao na odgovoru, odnosno poslao požurnicu. Jandroković uzvraća da svaki put, kad se steknu uvjeti pošalje požurnicu, ali da ne postoji način na koje može natjerati bilo koga da mu odgovori. Istaknuo je i kako aktualna Vlada odgovara dosta intenzivno na zastupničke upite čiji je broj značajno povećan. Vlada je odgovorila na 90 posto pitanja, od recimo 1200, odgovoreno je na 1100, ali požurnicu sam poslao. Taj odgovor Grmoju nije zadovoljio, pa je Jandrokoviću uzvratio kako je priznao da Vlada krši zakon, a da on kao predsjednik Sabora ne možete učiniti ništa. Kao odgovoran čovjek, istog trenutka biste dali ostavku, sugerirao mu je Grmoja, a Jandroković uzvratio: "Razmislit ću o tome!"

Pernar: Marginaliziraju se nuspojave cjepiva

Nezavisni Ivan Pernar govorio je o cijepljenju, te ustvrdio kako se nuspojave cjepiva marginaliziraju, a teške često negiraju. Imamo manje priznatih nuspojava nego je navedno na uputama za cijepljenje, dakle sustav ih ne priznaje, banalizira ih, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo