HUŠKANJE DESNIČARSKIH PORTALA: / Tražio da se križ makne iz škole, pa postao meta na internetu

Image

Aktivist za ljudska prava je rekao da objavljeni tekstovi sadrže netočne informacije

15.6.2019.
18:13
VOYO logo

Portal Narod.hr udruge U ime obitelji Željke Markić nastavlja se obračunavati s onima koji ne dijele njihova uvjerenja. U četvrtak je na spomenutom portalu objavljen tekst o Ivanu Zidareviću, aktivistu koji je uputio pismo ravnatelju Osnovne škole Dugave te potom Pravobraniteljici za djecu i inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog raspela koje se nalazi u prostorijama te obrazovne ustanove.

Zidarevićev dopis objavio je Narod.hr s naglaskom na to da je pisan "na srpskom jeziku" te je potom iznio nekoliko biografskih podataka o ovom voditelju Europske civilne inicijative Zagreb. Na radost njihovih čitatelja, koji su potom iznijeli niz uvredljivih, prostačkih te čak i prijetećih komentara, a administratori ih, dakako, nisu izbrisali, u tekstu se navodi kako je Zidarević Srbin i gej koji se bavi zaštitom ljudskih prava u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAVNATELJ ZAGREBAČKE ŠKOLE S RASPELOM U HODNIKU: /

'Raspelo ne bi trebalo smetati onome tko drži do vjere ma kako se ona zvala'

Image
RAVNATELJ ZAGREBAČKE ŠKOLE S RASPELOM U HODNIKU: /

'Raspelo ne bi trebalo smetati onome tko drži do vjere ma kako se ona zvala'

Teško vrijeđanje

Kamenjar.com, portal iz susjedne BiH potom je prenio informaciju, a tekstu se Zidarevića naziva "šljamom", "protuhom", "bedakom", koji je dio projekta "harange protiv temeljnih vrijednosti", prenose Novosti. Komentari ispod teksta vrvjeli su ružnim i uvredljivim komentarima o Zidareviću koji je potom, kako je posvjedočio za Novosti, primio niz prijetnji i uvreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti, ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO", napisao je aktivist u ime Europske civilne inicijative Zagreb i tako ražestio desničare.

Objavljeni tekstovi sadrže netočne informacije

Aktivist je Novostima kazao kako se školi obratio na molbu jednog roditelja čije dijete pohađa tu ustanovu. Tvrdi da se oni nisu osjećali dovoljno slobodno da postave banalno pitanje koje je Inicijativa postavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

04.04.2018., Zagreb - Ivan Zidarevic bio je prvi koji je sa svojim partnerom stao pred maticarku. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Prije obraćanja školi, mi smo s pravnicima koji se bave takvom materijom provjerili da li takvo pitanje ima smisla. Očekivali smo i da ako postoji križ u prostorijama državne škole da možda onda postoje i obilježja drugih religija. Međutim, ne postoje", rekao je Zidarević, kojemu je ravnatelj OŠ Dugave poručio da je "Hrvatska katolička država koja neizmjerno cijeni kršćanstvo i vjeru u Boga". Aktivist za ljudska prava je u razgovoru za Novosti rekao da objavljeni tekstovi sadrže netočne informacije, posebice one koje se tiču financiranja Europske inicijative Zagreb iz državnog proračuna.

"Ne postoji nikakav oblik financiranja Inicijative, tako da se sve radi potpunosti volonterski i to većinom pismenom komunikacijom", rekao je Zidarević dodavši kako sad mora prijavljivati govor mržnje i prijetnje koje mu "najvjerojatnije upućuju čitatelji spomenutih portala". Za kraj, Zidarević je pohvalio rad MUP-a i naglasio da izuzetno profesionalno obavlja svoj posao tako da sam dobio informaciju da je policija već počela s aktivnostima po prispjelim prijavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo