HUMANITARCI IZ SESVETA I OVOG BOŽIĆA NOSE DAROVE SIROMAŠNOJ DJECI: / 'Mnogi od njih Nutellu su vidjeli samo na TV-u, Cedevitu pili prvi put...'

Image
Foto: Facebook/HU Dobra volja

'U nekim obiteljima tolika je neimaština da djeca doslovno ne mogu sakriti sreću kada im donesemo paket hrane.

6.12.2019.
9:43
Facebook/HU Dobra volja
VOYO logo

Humanitarna udruga Dobra volja iz Sesveta i ove će godine u vrijeme Došašća donijeti, koliko god je to moguće, radost u domove nekoliko desetaka siromašnih obitelji u raznim krajevima Hrvatske.

"Obitelj po obitelj, u ovih par godina obišli smo više od 150 obitelji diljem Hrvatske. Većini pomažemo hranom. Velik broj obitelji je svake zime u potrebi za ogrijevom, mnogima smo pomogli s namještajem i građevinskim materijalom. Potrebe su razne, a naše mogućnosti nažalost nisu beskonačne pa se nekada ne uspije odraditi sve što bi željeli", kaže Marijana Matešić, predsjednica udruge Dobra volja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ono što je nama normalno, njima je ogormno veselje'

"U nekim obiteljima tolika je neimaština da djeca doslovno ne mogu sakriti sreću kada im donesemo paket hrane. Viđali smo djecu koja uzimaju hrenovke iz paketa i jedu ih onako nekuhane, djecu koja su Nutellu vidjela samo na televiziji, koja su Cedevitu pila prvi put. Sve ono što je nama svakodnevno i normalno, njima je ogromno veselje. Kad ih vidiš onako vesele raspadneš se u sebi na stotinu komada jer znaš da je takve djece na stotinu i da ne možeš pomoći svima, da ne možeš promijeniti svijet", emotivno kazuje Marijana Matešić.

Ipak, dodaje, ako ne mogu promijeniti svijet, barem mogu uljepšati i usrećiti nečiji dan, tjedan ili blagdan. Svake godine u ovo predblagdansko vrijeme humanitrana udruga Dobra volja organizira akciju darivanja djece diljem Hrvatske. Darovi koje im tada donesu nerijetko su i jedini koje ta djeca dobiju u cijeloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihove želje često budu jedne obične čizme za u školu, da ne idu kroz kišu i snijeg u tenisicama. Ili čokolada, jedna obična mala čokolada im uljepša dan. Onakva kakvu mi ostali imamo kad poželimo bez posebne zahvalnosti. No, oni su jako zahvalni na tome", kaže predsjednica Dobre volje.

Image
POKLONI ZA BOŽIĆ: /

Humanitarka pokrenula akciju darivanja siromašne djece

Image
POKLONI ZA BOŽIĆ: /

Humanitarka pokrenula akciju darivanja siromašne djece

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Malom Ivanu već se ispunila želja - pobijedio je rak'

Matešić podsjeća kako je himanitarna priča ove udruge iz Sesveta započela prije četiri godine. tada ih je, kaže, kao i cijelu Hrvatsku ganula priča o samohranom ocu Matiji iz Komareva kod Siska koji se u neimaštini brinuo za svoga sina i odvajao od sebe da bi njegov Milan (na slici ispod s Marijanom Matešić, nap.a.) mogao ići sa svojih razredom na maturalno putovanje.

"Milanove suze nisu nas mogle ostaviti ravnodušnima. Milan je živio u trošnoj kućici, a sada uz pomoć predivnih ljudi ima prekrasan dom", podsjeća Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme ovogodišnjeg Adventa četiri ekipe udruge Dobra volja obići će siromašne obitelji u Slavoniji, Sisku i okolici, također i u Zagrebu te petnaestak obitelji u Otočcu u Lici.

"Svaka od tih obitelji je sa svojom mukom i svojim bolesnim djetetom. Obići ćemo i našeg prijatelja Ivana, malenog lava, koji je već s 4 godine osjetio što su rak i kemoterapija. On ove godine nema želja. Ozdravio je i najveća želja cijele obitelji je ispunjena. Ove godine ispunit ćemo i želje djeci i majkama iz Sigurne kuće. Ali, nismo mi za njih tu samo za Božić. Svako ljeto nekoliko naših obitelji ode i put mora, na besplatno ljetovanje, na sedam dana odmora od svakodnevice. Neka djeca po prvi puta u životu vide more, puni su doživljaja Sve zahvaljujući malim dobrim ljudima", govori nam Marijana Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: izvor: HU Dobra volja

'Ti njima daš poklon, a oni tebi puno srce'

Na koncu zahvaljuje svim donatorima udruge i napominje kako su uvijek u potrebi za hranom, higijenskim potrepštinama, lijekovima za kućnu apoteku (protiv kašlja, glavobolje, flasterima za bolove, umjetne suze, magnezij...).

"Koliko god nekad pomislimo da nemamo sve ili da imamo malo, valja se sjetiti da ima onih koji nemaju ništa. A Božić je svakako radosniji kada znaš da je netko zbog tebe sretan, da je neko dijete dobilo svoj božićni poklon po prvi put u životu. Ti njima daš poklon, a oni tebi puno srce. Stoga, imate li viška hrane ili želite u svom poduzeću, salonu, ordinaciji, klubu, bolnici, školi i vrtiću organizirati prikupljanje, javite nam se", poručuje predsjednica udruge Dobra volja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udrugu je moguće kontaktirati putem web-stranice, mail-adrese info@hudobravolja.hr ili putem Facebook stranice. Adrese na koje se mogu poslati paketi s pomoći za siromašne su: HU Dobra volja, p.p. 62, Varaždinska 1 10360 Sesvete ili putem Tiska: HU Dobra volja br. Tiska 900960, 10360 Zagreb.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo