HUMAN RIGHTS WATCH PISAO PREDSJEDNICI: / Traže da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante u BiH

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL

HRW je u prosincu 2018.

15.7.2019.
16:38
Davor Javorović / PIXSELL
VOYO logo

Udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlaste da u nekim slučajevima koriste i silu.

"Zagreb treba stati na kraj vraćanju migranata u zemlju iz koje pokušavaju ući u Hrvatsku i prestati s nasiljem prema migrantima na svojim granicama. Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda tisućama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu", napisala je Lydia Gall, zadužena u HRW-u za Balkan i istočne zemlje Europske Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica priznala ilegalne aktivnosti švicarskom novinaru

Prema HRW-u, predsjednica je u nedavnoj izjavi za švicarsku televiziju priznala da hrvatski pogranični službenici sudjeluju u prisilnom vraćanju migranata, ističući da hrvatske vlasti imaju obvezu istražiti te navode i pozvati na odgovornost one koji djeluju protuzakonito.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da "govori o ilegalnim imigrantima koji žele iliegalno ući u Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil", rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni potvrdili da ne koriste "pretjeranu silu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren', rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

Tvrdi da se na hrvatskoj granici brani EU

Tom je prilikom izjavila da od Bruxellesa očekuje da "shvati da se na ovoj granici brani EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW je u prosincu 2018. u svom izvješću naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvješću, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, podsjeća HRW u pismu, je na sastanku 20. svibnja kazala da su ljudi s kojima je ta udruga razgovarala izmislili ta svjedočenja, a aktiviste je optužila da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi hrvatsku policiju prikazali u lošem svijetlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW ističe da je vraćanje migranata po kratkom postupku, bez da se razmotre njihove potrebe za zaštitom, protivno europskom zakonu o azilu, Europskoj povelji o temeljnim pravima i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo