Hitnu pomoć čekali čak sat i pol!

'Prije smo uimali dva vozila Hitne pomoći, danas nemamo ništa.

24.7.2012.
17:29
VOYO logo

"Ministar zdravlja Ostojić stalno govori kako bi po ustroju Hitne pomoći svaki pacijent u bolnici trebao biti unutar jednog sata, no za Zagorje, odnosno za Hum na Sutli, to ne vrijedi. Mi smo očito građani drugog reda", požalio se Stanko Grahovar iz Malog Tabora kraj Huma na Sutli. Njegova supruga Olga nedavno je umalo iskrvarila.

"Doktorica i sestra iz humske ambulante došle su već sedam, osam minuta po pozivu. Nakon što su supruzi pružile prvu pomoć, stavile je u ležeći položaj i dale infuziju, Hitnu pomoć iz Krapine čekali smo više od sat i pol! Ako računamo da iz Malog Tabora do bolnice na Bračku ima još 30-40 minuta vožnje, onda se tu uopće ne može govoriti ni o kakvoj hitnoj pomoći. Na svu sreću, na kraju je sve dobro završilo, ali drugi put netko bi mogao i umrijeti", rekao je Stanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj zagorskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić objasnio je da je pacijenticu po pozivu da je porezana i da krvari odmah zbrinula liječnica obiteljske medicine nadležne ambulante te, što je važno istaknuti, nije bila životno ugrožena.

"Zvana je Prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu, međutim tim 1 iz Krapine bio je na drugoj intervenciji koja je po stupnju bila hitnija. Odmah nakon te intervencije zaputili su se prema pacijentici Olgi Grahovar. Cijelo vrijeme do dolaska ekipe Hitne pomoći pacijentica je bila pod nadzorom liječnice i medicinske sestre i njezino je stanje cijelo vrijeme bilo stabilno. U stabilnom stanju prevezena je i na hitni bolnički prijam gdje je dalje zbrinuta", rekao je Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i organizaciju: u sklopu Zavoda za hitnu medicinu djeluje Prijavno-dojavna jedinica u Krapini te četiri punkta s timom 1 (doktor medicine, medicinska sestra ili tehničar te vozač) koji su smješteni u Krapini, Zaboku, Zlataru i Donjoj Stubici. U svakom punktu djeluje po jedan tim u smjeni i pružaju zdravstvenu zaštitu 24 sata na dan. U Pregradi, Klanjcu, Mariji Bistrici i Konjščini smješteni su pak punktovi dežurstva. Dežurstva djeluju radnim danom od 19.30 do 7 sati, subotom, nedjeljom i blagdanom 24 sata. Radnim danom od 7 do 19.30 sati na intervenciju izlaze liječnici obiteljske medicine, po potrebi uz pomoć dostupnog tima 1.

Načelnik Huma Zvonko Jutriša kaže kako se nada da će daljnjim ustrojavanjem Hitne pomoći i humski kraj dobiti njegu kakvu zaslužuje. "Prije smo u Humu na Sutli imali dva vozila Hitne pomoći, danas nemamo ništa. Ovdje imamo dvije tisuće zaposlenih u proizvodnji koja je dosta rizična što se tiče ozljeđivanja i nadam se da to netko tko se bavi ustrojem zdravstva ima na umu. Ljudi već sada znaju da će morati dugo čekati pa se za prijevoz do bolnice najčešće snalaze sami", rekao je Jutriša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike