'BOLNICE KRIVO RAČUNALE' / HUBOL pisao Berošu kako bi se liječnike prestalo zakidati. Žele reviziju obračuna unatrag pet godina i isplatu razlike

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ispravan obračun naknade za bolovanje je da se zbroj tromjesečne plaće podijeli s brojem redovnih sati rada u zadnja tri mjeseca, poručuju iz HUBOL-a.

12.4.2022.
15:52
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša na reviziju obračuna naknada za bolovanje od 2017. godine te da se liječnicima isplati razlika u obračunu naknada za bolovanje u slučajevima kada je obračun naknade bio neispravan i na štetu liječnika.

HUBOL, u pismu koje je jučer upućeno Berošu, traži da ministar izda precizno uputstvo o budućem pravilnom obračunu naknada za bolovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, HUBOL upozorava da su poslodavci u bolnicama neispravno obračunavali naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tj. naknadu za bolovanje.

Image
posao tvrtke Cuspis /

Državna revizija otkrila: Beroš poznaniku isplatio 2,75 milijuna kuna za 12 dana rada. Beroš burno reagirao

Image
posao tvrtke Cuspis /

Državna revizija otkrila: Beroš poznaniku isplatio 2,75 milijuna kuna za 12 dana rada. Beroš burno reagirao

Bolnice su, poručuju, do izračuna prosječnog iznosa redovne satnice u tri zadnja mjeseca na čemu se temelji obračun bolovanja dolazili tako da su zbroj tromjesečnih plaća dijelili sa zbrojem redovnih i prekovremenih sati rada liječnika u ta tri mjeseca. To je, tvrde, pogrešno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispravan obračun naknade za bolovanje je da se zbroj tromjesečne plaće podijeli samo s brojem redovnih sati rada liječnika u zadnja tri mjeseca, poručuju. 

"Obračun koji se temelji na zbroju redovnih i prekovremenih radnih sati daje niže iznose satnice, a samim time je naknada za bolovanja nepovoljnija za liječnike", poručili su u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnike se, kažu, kod obračuna naknade za bolovanje u proteklim godinama oštećivalo vrlo slično kao kod već utvrđenog pogrešnog obračuna naknade za korištenja godišnjeg odmora.

"S obzirom na to da je ovakav neispravan način obračunavanja naknada za bolovanje financijski oštetio liječnike, pojedini bolnički liječnici podigli su sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna. U međuvremenu su donesene neke pravomoćne presude koje su jasno potvrdile da su bolnice neispravno računale naknadu za bolovanja liječnika i to na štetu liječnika. Sud je ustvrdio da je pravilan obračun onaj u kojem se tromjesečne plaće dijele sa zbrojem redovnog fonda sati. Ovaj izračun je, naravno, znatno povoljniji za liječnike" naglašava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju kazuju da su takvi propusti poslodavaca utuživi za razdoblje od pet godina unatrag. 

"HUBOL stoga, kako se ne bi ponovila situacija s nepravilnim obračunom prekovremenih sati i kako bi se izbjegle dodatne financijske štete, traži reviziju svih obračuna bolovanja liječnicima u bolnicama, isplatu razlike zbog pogrešno obračunatog bolovanja i ispravni obračun bolovanja od sada nadalje", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da je u slučaju nepravilnih obračuna prekovremenih sati Vlada RH, zbog upornog parničenja ravnatelja čak i nakon odluke Vrhovnog suda u korist liječnika, na kraju morala osigurati značajna sredstva ne samo za isplatu prekovremenih sati, nego i za odvjetničke troškove druge strane. 

"Slična situacija sada se odvija sa sudskim procesima koje liječnici vode protiv poslodavaca vezano uz razliku obračuna osnovice od 6% za 2016./2017. I u ovom slučaju Vrhovni sud je donio presudu u korist liječnika, nekoliko tisuća sudskih procesa je u postupku, a donesene presude išle su u korist liječnika", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo kako bi se spriječile nepotrebne financijske posljedice po proračune zdravstvenih ustanova koje bi bile rezultat nepravodobnih i zakašnjelih reakcija poslodavaca tj. ravnatelja bolnica i/ili ministarstva, HUBOL pravovremeno upozorava na problem i predlaže njegovo rješenje: reviziju svih obračuna bolovanja liječnika od 2017, isplatu utvrđenih razlika zbog pogrešnog obračuna i uputu za početak ispravnog obračuna bolovanja", zaključno stoji u njihovom priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo