NOVI IDEOLOŠKI TEMELJI? /

HSS radi drastičan zaokret: Beljak napušta demokršćansko naslijeđe i okreće se republikanizmu i liberalizmu

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

'Progresivni republikanizam - Nova Republika' naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a

13.10.2017.
10:31
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska seljačka stranka stubokom mijenja politiku i HSS će se ubuduće temeljiti na republikanizmu i liberalizmu, a demokršćansko naslijeđe odlazi u povijest, temelj je nove strategije koju je sastavio Krešo Beljak, a jednoglasno prihvatilo 136 članova Glavnog odbora, piše Jutarnji list.

“Progresivni republikanizam - Nova Republika” naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a, a u nekim dijelovima stranku vraćaju u vrijeme Stjepana Radića, koji je, primjerice, imao negativan odnos prema konzervativizmu Katoličke crkve, dok Beljak sugerira da treba razmisliti o ukidanju vjeronauka u školskoj nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS je napravio drastičan zaokret od smjera kojim je išao kada su riječ vodili Branko Hrg, Marijana Petir i njihovi isto mišljenici.  U HSS-u će se zalagati za reformu izbornog sustava, promjenu političkog i administrativnog ustroja i temeljitu decentralizaciju, kao i reformu ekonomskog modela te vanjske politike. 

Zatim slijedi konkretizacija ovih načelnih teza. Tako bi se ukinuli direktni predsjednički izbori, i umjesto toga, predsjednik Republike birao u Saboru dvotrećinskom većinom i tajnim glasanjem, a građani bi birali suce kao što se radi u SAD-u, dok bi lokalne vlasti dobile puno veći utjecaj na rad policije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS također želi da se Hrvatska odmakne od politike koja je usmjerava da ostane na periferiji Europske unije, a zalgat će se i za uvođenje uvođenje progresivnih poreza koji više opterećuju bogatije. HSS će tražit ukidanje PDV-a za poljoprivredne i ribarske proizvode. HEP ne smije biti privatiziran, nema prodaje šuma i vodnih izvora, a Beljak predlaže i zabranu prodaje državnog zemljišta strancima.

U sustavu obrazovanja, HSS traži “još radikalniju reformu koja bi bitno rasteretila djecu i povećala odgojnu funkciju škole, smanjiti broj obaveznih predmeta na pet ili šest i nesvrhovito učenje besmislenih činjenica”, “razvoj aktivnog i odgovornog građanstva kroz sustav obrazovanja” te “novu otvorenu kulturnu politiku”, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo