'Bijelo na crno' / Hrvoje Klasić predstavio knjigu u kojoj kritizira lažni nacionalizam: 'Dobio sam priliku mijenjati svijet'

Image
Foto: Pixsell

Govorilo se i o tome da naše društvo još nije spremno na dijalog

19.4.2019.
22:10
Pixsell
VOYO logo

"Promocija ove knjige i sam njezin izlazak pokazuje da smo bili u pravu. Ovo je velika stvar, ne samo za Net.hr nego za čitavo internet novinarstvo", kazao je Filip Raunić, glavni urednik Net.hr.

"Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnost" knjiga je kolumni Hrvoja Klasića u kojoj su sakupljene sve kolumne objavljivane na tjednoj bazi na portalu Net.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojim kolumnama htio sam pokazati da svatko od nas ima mogućnost, na različite načine, a ja sam dobio priliku kroz kolumne, mijenjati svijet. Nadam se na bolje.", Hrvoje Klasić, povjesničar i autor kolumni. 

Klasić u ovom djelu kritizira lažni nacionalizam, ustaje protiv ponavljanja fašizma i uočava kvalitetne pojave u hrvatskome društvu. Na predstavljanju knjige govorilo se i o tome da naše društvo još nije spremno na dijalog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Društvo u kojem su notorne istine nešto što izaziva ushit kod slušateljstva i da osoba koja o tome progovara kotira kao jedan jako hrabar čovjek, to je društvo koje se treba zapitati gdje ide", smatra Sejo Sekson iz Zabranjenog pušenja.

"Svatko tko ima stereotipe o Hrvoju Klasiću treba uzeti ovu knjigu i pogledati o kako se uključivom autoru radi. Čovjeku koji isprepliće povijest i daje neke savjete kako za prošlost, ali tako i za hrvatsku sadašnjost i budućnost", kazao je bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo

"Izdvojio bih kolumnu koju sam vrlo intimno posvetio svojim prijateljima Ljubici i Dejanu koji su ubijeni 1991. godine, kolumne koje sam pisao o predsjednici Hrvatske te kolumne kad se pričalo o zabrani koncerta Bajage", naglasio je Klasić.

"Najviše me impresionirala kolumna koja se bavila jednom bolnom temom za Hrvatsku, a to je Bleiburg. Radi se o jednom od rijetko uravnoteženih pogleda na tu tematiku. Preporučujem svima, s lijeva i s desna da je pročitaju jer će u njoj naći izdaju iz ustaških redova, ali i jasnu rekogiciju zločina koji su se dogodilo. Ipak, ono što bih htio izdvojiti iz cijele knjige je jedan optimizam", poručio je Jokić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pjevača Zabranjenog pušenja nema tabu tema, on progovara o glazbi, ali i o politici pa je naglasio kako je rock'n'roll važan jer širi globalni duh tolerancije i kritički pogled na svijet. 

"Rockeri su jedni od rijetkih ljudi koji hodaju po terenu. Efekt Hrvoja Klasića i ove klasične akademske zajednice prestaje i tu ustvari počinje rock'n'roll", kazao je Sekson. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj, sam autor knjige prokomentirao je stanje hrvatskog društva, ali i poručio mladima kako da budu uključeniji u društvena zbivanja

"Prije svega trebaju trebaju se dobro informirati, puno čitati i putovati, gledati različita iskustva, doživljavati vlastita iskustva, ne trebaju slijepo vjerovati autoritetima i neke stvari iz prošlosti trebaju promatrati, simptome koji vode u nesto loše i trebaju početi razmišljati svojom glavom", poručio je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretni smo što na Net.hr imamo takav glas, koji dolazi od jednog renomiranog povjesničara i od jednog od boljih i kvalitetnijih povjesničara mlade generacije", zaključio je FilipRaunić.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo