TKO ĆE NAS LIJEČITI? / Hrvatska liječnička komora javlja kako je 838 ukupan broj liječnika koji su komplementirali dokumentaciju za odlazak od 2013.

Image
Foto: Profimedia

Naši doktori se sele diljem svijeta

19.7.2022.
10:12
Profimedia
VOYO logo

Ukupan broj liječnika koji je komplementirao dokumentaciju za odlazak od 2013. je učinilo njih 838, podaci su Hrvatske liječničke komore, piše u utorak Večernji list.

Jedan od njih je i vaskularni kirurg prim. dr. Ivan Cvjetko iz KB-a Merkur. Iako je ne samo materijalno situiran i iz obitelji koja je svoje životne prioritete svojedobno poslagala upravo tako da se vrati u Hrvatsku, ovaj liječnik s međunarodnom reputacijom nije sretan na poslu. Rođen je u Njemačkoj, školovao se u Americi i vratio se u Hrvatsku vjerujući u njezin prosperitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROZVAO IH ZA MANJAK EMPATIJE /

Liječnici ljutiti jer su povećali plaće svima, osim njima, Beroš iznenađen: 'Čudi me reakcija'

Image
PROZVAO IH ZA MANJAK EMPATIJE /

Liječnici ljutiti jer su povećali plaće svima, osim njima, Beroš iznenađen: 'Čudi me reakcija'

'Sustav u Hrvatskoj je neodrživ'

"Prijavio sam se u komoru u Dubaiju, dobio sam ugovor u Saudijskoj Arabiji. Sustav u Hrvatskoj neodrživ je i razum mi nalaže da budem licenciran za rad u inozemstvu te u stalnom kontaktu s inozemnim 'human resource' kompanijama kako bih se bio spreman u svakom trenutku, u roku od mjesec dana, preseliti nekamo. Jer, nevjerojatno je da u mojih 20 godina kirurškog staža nikoga ne zanima moja motivacija i uvjeti rada. To vam je kao da igrate u Barceloni i nikoga nije briga dajete li vi golove ili sjedite na klupi. Nitko vas ne podržava, nitko ne pita za kvalitetu rada, sve skupa vrlo demotivirajuće. Pri aplikaciji u inozemstvu pitali su niz pitanja o broju operacija koje obavljam, načinu na koji to radim, koje mi operacije idu bolje, koje me više zanimaju, koju anesteziju i protezu koristim", kaže Cvjetko.

'Ovo je sustav u kojem se ne gleda kvaliteta, ljude se ne motivira'

Dodaje da ga u 23 godine nitko u Hrvatskoj to nije pitao niti je pokazao interes za to. "Ovo je sustav u kojem se ne gleda ni kvaliteta ni kvantiteta, ljude se ne stimulira i ne motivira. Nitko ne pita što bi mi trebalo da radim bolje, da obavim više operacija, da pacijenti budu zadovoljniji… Nikoga to ne zanima. Trenutačno sam na pola puta do odluke o odlasku iz Hrvatske. Odlazak uistinu želim izbjeći, ali ako se u skorom vremenu ništa ne promijeni nabolje", rezigniran je Cvjetko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pandemiji su odlasci smanjeni, da bi ove godine doktori ponovno u većem broju počeli skupljati dokumente za odlazak. Brojni su razlozi za to, svi sa zajedničkim nazivnikom demotivacije i zanemarivanja sustava, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

ISPRAVAK: U prvoj verziji ovog teksta bila je objavljena informacija kako je 838 liječnika napustilo Hrvatsku. Reagirali su iz Hrvatske liječničke komore kazavši kako je ta informacija netočna te kako je brojka 838 ukupan broj liječnika koji su kompletirali dokumentaciju za odlazak od 2013. do lipnja 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo