povod za susret / Hrvatsku i Srbiju zbližit će ban Jelačić? Na otvaranju njegove obnovljene rodne kuće sastaju se Vučić i Radman

Na 219. rođendan bana Jelačića, u završnu fazu trebala ući obnova njegove rodne kuće.

16.10.2020.
7:00
VOYO logo

Zbližava li vlasti Hrvatske i Srbije ban Josip Jelačić? Sutrašnje otvaranje njegove obnovljene rodne kuće u Petrovaradinu bit će povod za susret hrvatskog šefa diplomacije i predsjednika Srbije.

Bit će to će prvi sastanak jednog dužnosnika hrvatske Vlade i Aleksandra Vučića nakon ovoljetne obljetnice Oluje u Kninu na kojoj je, bez potpore službenog Beograda, bio i predstavnik Srba, potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Srbijanski predsjednik /

Vučić poručio da epidemiološka situacija u Srbiji nije dramatična: 'Dobro se držimo'

Image
Srbijanski predsjednik /

Vučić poručio da epidemiološka situacija u Srbiji nije dramatična: 'Dobro se držimo'

Prije više od osam godina počela je obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, a sutra bi, na njegov 219. rođendan, trebala ući u završnu fazu uređenja.

''Zbog tog povoda smo pozvali predsjednika Srbije, koji je zajedno s Vladom Srbije pomogao da Hrvatsko nacionalno vijeće otkupi ovaj dio kuće, kako bi ga upoznali s planovima'', rekao je Goran Kaurić, upravitelj Zaklade "Spomen dom bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalnost premijera Plenkovića za osobni angažman oko obnove kuće Vučiću je već jučer prenio hrvatski ambasador u Srbiji, a sutra će Vučić i osobno doći na svečanost primopredaje Jelačićeve kuće.

''Upravo se nalazimo u podrumskom prostoru kuće koji je vrlo reprezentativan i gotovo je izvornom stanju kakav je bio kada je ban živio u kući. Stavit ćemo je u turističku funkciju, ali i ustanovu kulture'', dodao je Kaurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Vučićem u Petrovaradinu bit će i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je jutros u Subotici potpisao ugovor od milijun i 300 tisuća kuna podrške izgradnji Hrvatske kuće u tom gradu. Došao je, kaže, i jačati dobrosusjedske odnose.

''Sigurno se tu mora pokazati dobra volja, dijalog uvijek postoji, razgovarati se mora, ali moraju se pokazati konkretni rezultati, vidljivi angažmani i napori da se neka otvorena pitanja riješe'', rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, kako je rekao, prije svega pitanje 1869 nestalih osoba, čija se sudbina ne zna ni četvrt stoljeća nakon rata. I na tome će, kaže, trebati nastaviti dijalog sa Srbijom. Sutra će ujedno biti prvi izravni dijalog jednog predstavnika hrvatske Vlade s Vučićem, nakon što je predsjednik Srbije odbio podržati dolazak SDSS-ova predstavnika na obljetnicu Oluje u Knin.

''Možete me smijeniti odavde koliko god puta, možete mi glavu skinuti milijun puta, ja to neću reći. Za mene je Oluja najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe'', izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nama je žao da je političko vodstvo u Beogradu još uvijek na crti poražene velikosrpske politike Slobodana Miloševića'', dodao je Grlić Radman.

Zanimljivo je da će Radman posjet Srbiji prekinuti kako bi sutra ujutro bio na obilježavanju obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru, prije nego se vrati na susret s Vučićem u Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je zanimljivije da se početkom tjedna Vučić već sastao s jednim HDZ-ovcem u, kako je na Twitteru objavio Milorad Dodik, razgovoru s prijateljima. No, bio je to Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo