OCJENA RADA /

Hrvatsku čeka velika reforma: 'Ne vrijede svi javni službenici jednako niti imaju jednake rezultate'

Promjene dolaze u paketu s redizajnom koeficijenata koje je premijer spominjao tijekom štrajka prosvjetara

17.12.2019.
19:14
VOYO logo

"Uložite oko pet milijardi kuna u željeznicu i digitalizaciju umjesto u plaće i subvencije", samo su neke od preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je objavio zanimljivu analizu stanja u Hrvatskoj.

Uz ostalo, istaknuto je da Hrvatsku mogu spasiti samo pametna ulaganja. Navodi se i da je zemlja znatno napredovala posljednjih pet godina, što se djelomično može pripisati sreći, odnosno povoljnimglobalnim uvjetima koji su pridonijeli procvatu turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, MMF ističe da Hrvatska i dalje zaostaje te da neće moći dosegnuti zemlje koje su ostvarile veći napredak ne odluči li se na reforme.

"Vrijeme je i da se prestanu dizati plaće u javnom sektoru", poručuju iz MMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se u ovoj godini vjerojatno neće moći ispuniti traženo, u sljedećoj bi se trebalo realizirati neke od tih preporuka i savjeta MMF-a. O tome je bilo riječi na užem kabinetu Vlade koji je pratio naš Boris Mišević.

"Prelazak radnika iz javnog u privatni sektor sigurno se neće ostvariti jer nijedna politička opcija nije pokazala hrabrost za takve reforme. Ono što će se dogoditi jest ocjenjivanje rezultata svih ljudi koji rade u javnom sektoru. Doznao sam da će to ići u paketu s redizajnom koeficijenata koje je premijer Plenković spominjao kroz pregovore sa sindikatima. Pitanje je tko će ocjenjivatijavne službenike, hoće li biti objektivan, tko će nositi toliku odgovornost... Ali, to je reforma koja je potrebna i bez obzira na očekivane otpore, činjenica je da ne vrijedimo svi jednako, nismo jednako uspješni i efikasni pa sukladno tome nemamo ni jednake rezultate", poručio je Boris Mišević uživo s Trga svetog Marka u Zagrebu i dodao:

"Zaključno, sutra će se Vlada na sjednici očitovati o inicijativi SDP-a o smjeni ministrice obrazovanja BlaženkeDivjak. Također, napokon će na red doći i Cro-kartica, koja će omogućiti poslodavcima da radnicima daju tzv. neoporezivi vaučer od 2500 kuna. To se dugo čekalo i vidjet ćemo kako će to funkcionirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo