Hrvatskoj atrakciji odobreni milijuni kuna

21.1.2015.
20:44
VOYO logo

U povodu toga ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako razvojem posjetiteljske infrastrukture nacionalnih parkova i parkove prirode Hrvatska stvara preduvjete za dolazak većeg broja gostiju, od čega bi najviše moglo profitirati lokalno stanovništvo. "Naša strategija je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja koji ne ugrožava prirodu i omogućuje razvoj cijele šire regije. U naše parkove ulažemo više nego desetljećima ranije i pri tom koristimo sredstva Europske unije", istaknuo je Zmajlović.

Vrijednost projekta gradnje novog centra kojeg provodi Nacionalni park Sjeverni Velebit iznosi 31 milijun kuna, a s 29,6 milijuna kuna sufinancirat će ga Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Sjeverni Velebit te Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Početak radova

Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave za izvođače građevinskih radova, početak radova očekuje se sredinom ove godine, a završetak krajem 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor istaknula je kako je cilj projekta sagraditi prepoznatljiv, moderan i atraktivan centar za posjetitelje koji će privlačiti nove goste u nacionalni park i njegovu okolicu.

Posjetiteljima se planira predstaviti informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a fokus će biti na spiljama i jamama po kojima je park poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostima će se približiti proces nastanka jama i spilja, povijest njihova istraživanja, te životinje koje u njima obitavaju. Najveća atrakcija centra bit će dočaravanje iskustva ulaska u jamu, za što će se sagraditi posebno dizalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo