NA HEROINU RODILA KĆER KOJA JE RAZVILA OVISNOST: / Nije brinula o djeci, a uzimala je lovu. No najgori u cijeloj priči je sud

Image
Foto: Ilustracija: Getty

Od početka lipnja 2016. djeca su praktički sama s ocem, majka nije kontaktirala ni obitelj ni djecu, osim povremenih nasumičnih poruka i telefonskih razgovora.

14.1.2019.
7:53
Ilustracija: Getty
VOYO logo

Prije tri godine Općinski sud u Splitu odlučio je da je za dvoje djece bolje da žive s majkom koja ima već 20 godina narkomanskog staža i koja je jedno dijete rodila na heroinu. Otac je sada konačno uspio dobiti izmjenu odluke te je majci oduzeta roditeljska skrb, piše Slobodna Dalmacija.

Sutkinja je odluku donijela nakon što je uzela u obzir da je majka otišla iz zajedničkog stana s novim partnerom koji je također ovisnik, ostavivši djecu samu i na skrb ocu koji se o njima skrbi otkako je otišla. Također, oboje, sada srednjoškolci, izjavili su kako više ne žele živjeti s majkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodila je dijete na heroinu

Krajem 2015., nakon razvoda braka, sud je odlučio da roditelji imaju zajedničku skrb nad djecom, i to tako da djeca žive s majkom, a otac plaća mjesečno uzdržavanje od po tisuću kuna za svako dijete. Takva odluka donesena je unatoč činjenici da je majka ovisnica o heroinu. Bila je u komuni 2002. godine, nakon što je drugo dijete rodila pod utjecajem heroina, tako da je i sama djevojčica razvila ovisnost.

Nakon što se vratila iz komune majka je bila u nešto boljem stanju, uz pomoć njezine obitelji malo se popravila situacija, no uskoro je opet počela uzimati drogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ni pitala za djecu

Od početka lipnja 2016. djeca su praktički sama s ocem, majka nije kontaktirala ni obitelj ni djecu, osim povremenih nasumičnih poruka i telefonskih razgovora. Svo to vrijeme djeca su bila kod oca, a on je i dalje morao plaćati 2000 kuna mjesečno za uzdržavanje. Osim toga, majka je kao skrbnik svaki mjesec od države uzimala dječji doplatak.

Početkom 2017. otac je pred nadležnim Centrom za socijalnu skrb na splitskom području pokrenuo postupak obveznog savjetovanja kako bi se pravomoćna odluka suda promijenila da djeca mogu stanovati s ocem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad tvrdi da radi u inozemstvu

Majka se ni na jednom od dogovorenih susreta nije pojavila, a nije javila ni svoju adresu boravišta. Javila se sudu telefonski, rekavši kako se nalazi u inozemstvu, no na navodnu adresu nije nikada preuzela pozive za ročište.

Otac konačno stigao do pravde

Na sudu je utvrđeno kako je njezin jedini prihod dječji doplatak za djecu za koju uopće nije brinula. Sud je stoga presudio u korist oca koji je dobio potpunu roditeljsku skrb. Majka će njemu morati plaćati uzdržavanje jer je sama izjavila da radi u inozemstvu. Želi li viđati maloljetno dijete, morat će doći u Hrvatsku, dok ono punoljetno samo može odlučivati o tome hoće li ići k njoj, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo