Trgovina oružjem / Hrvatsko bogaćenje na ratu u Siriji: izvezli smo rekordan broj oružja u Saudijsku Arabiju

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oružje koje Hrvatska izvozi u Saudijsku Arabiju završi na ratištu u Siriji

21.2.2017.
12:08
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je tijekom 2016. godine izvezla rekordnu količinu oružja u Saudijsku Arabiju, unatoč tome što postoji osnovana bojazan da će to oružje završiti na sirijskom frontu, otkrilo je istraživanje novinara Balkan Investigative Reporting Networka (BIRN) i Projekta Izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

U prvih devet mjeseci Zagreb je prodao oružja u vrijednosti 83 milijuna eura Saudijskog Arabiji. Radilo se većinom o municiji, raketnim bacačima i granatnim bacačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je oružjem snabdijevala sirijske pobunjenike još 2012. godine, a oružje plaćeno novcem Saudijske Arabije slano je preko Jordana, uz koordinaciju CIA-e. 

Od prosinca 2012. godine, Hrvatska je na prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zaradila 
126 milijuna eura, te 44 milijuna eura od prodaje oružja Jordanu. Prije toga, gotovo nikakva prodaje iz Hrvatske ovim dvjema zemljama nije zabilježena. 

Budući da Hrvatska ne posjeduje velike proizvodne kapacitete za municiju, velike količine izvoza upućuju na to da se radi o zalihama Ministarstva obrane koje datiraju još iz doba Jugoslavije i te iz devedesetih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je od prvih novinskih natpisa o hrvatskom oružju na sirijskom frontu Hrvatska svoje poslove pokušala držati u posvemašnjoj tajnosti, istraživački su novinari uspjeli doći do podataka iz kojih se vidi da je Hrvatska izvezla više od 2 600 tona oružja starog desecima godina, i to Saudijskoj vojsci koja posjeduje veoma moderno oružje, u periodu između veljače i rujna 2016. godine.

S obzirom da svoga oružja imaju i dosta, može se sa sigurnošću pretpostaviti da Saudijska Arabija nije krajnje odredište hrvatskog izvoza koje se vjerojatno nađe u rukama grupacija koje su povezane sa saudijskim režimom, kod kurdskih vojnika, kao i kod snaga ISIS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav izvještaj o prodaji hrvatskom oružju na stranici BIRN-a dostupno je ovdje (na engleskom jeziku). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo