dogovori putem mreža / Hrvatski 'Žuti prsluci' najavili prosvjede: Prvi kreću ovu subotu u tri grada!

Image
Foto: Facebook / Žuti prsluci Hrvatska

'Žuti prsluci' potaknuli su mnoge građane diljem Europe da i sami izraze nezadovoljstvo, neki na ulicama, neki na društvenim mrežama

12.12.2018.
18:05
Facebook / Žuti prsluci Hrvatska
VOYO logo

Nezadovoljni Francuzi okupljeni oko pokreta "žuti prsluci" višednevnim prosvjedima izvojevali su pobjedu te je predsjednik Emmanuel Macron najavio niz mjera, poput povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

No 'žuti prsluci' potaknuli su mnoge građane diljem Europe da i sami izraze nezadovoljstvo, neki na ulicama, neki na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su prosvjedi 'žutih prsluka' organizirani u Belgiji, Nizozemskoj i Crnoj Gori, a u Hrvatskoj je zasad otvorena Facebook grupa Žuti prsluci Hrvatska, čiji je osnivač politička stranka Slobodna Hrvatska.

Prvi prosvjed u Puli

Prvi prosvjedi u organizaciji samih građana koji se o njima dogovaraju preko društvenih mreža najavljeni su već za subotu, 15. prosinca u podne u Puli, Zagrebu i Rijeci, doznaje Glas Istre. Pulski "žuti prsluci" najavili su okupljanje na Portarati, a na njega su pozvali sve koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu. Očekuju odaziv uljanikovaca, oporbe, aktivista, nevladinih udruga, boraca za ljudska prava - ali i svih onih koji teško žive od svog rada ili su bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su najavili i okupljanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u središtu Rijeke, te u drugim gradovima ako se javnost pokaže dovoljno zainteresiranom za sudjelovanje u prosvjedima. "Žuti prsluci" aktivni su kao pokret u Belgiji, Nizozemskoj, Portugalu, Irskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i drugim zemljama, pa je bilo pitanje vremena kad će se klica nezadovoljstva posaditi i u Hrvatskoj.

"Koliko je onih koji će stvarno dić guzicu i doći se izboriti za bolje sutra? Ili ćete čekat da se drugi bore za vas? Imamo neprijatelje naroda u vlastitoj državi. To je vlast. I treba im pokazat zube!!" stoji u pozivu grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa trenutno broji više od 7.000 članova, a većina objava je izraz nezadovoljstva stanjem u Hrvatskoj, dok su prosvjedi najavljeni za Zagreb, Trg bana Jelačića, i Pulu, Trg Portarata, oba u subotu, s početkom u 12 sati. No, prosvjed je najavljen i za Čakovec i to od strane Udruge Ovršni ustanak.

"Udruga Ovršni ustanak Međimurje staje uz Žute prsluke Hrvatska. Čekamo vas u subotu, 15. prosinca od 12 sati 'pod vurom' u Čakovcu. Ne želimo da se rade ikakvi neredi, već mirnim putem iskažimo nezadovoljstvo te podržimo Žute prsluke Zagreb. Naše zahtjeve treba čuti vlada u Zagrebu te pozivamo i naše medije da to prenesu u Zagreb. Ponesite sa sobom žute prsluke. Narod je vlast, a vlast proizlazi iz naroda! Vrijeme je!" poručuju iz Ovršnog ustanka, piše eMedjimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo