NASLJEDNIK DARKA HORVATA / Ivan Paladina potvrđen je u Saboru za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Paladina je dobio 77 glasova za, tri zastupnika su bila suzdržana, a 51 protiv

9.3.2022.
9:29
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ivan Paladina potvrđen je u Saboru za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Dobio je 77 glasova za, tri suzdržana i 51 protiv.

Ranije su nakon više od tri sata rasprave, odbori podržali Ivana Paladina kao kandidata za ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina, koji je dobio jednoglasnu podršku vladajuće koalicije, prije glasovanja u Saboru je saslušan na zajedničkoj sjednici resornih saborskih odbora za graditeljstvo i za gospodarstvo. Predstavio je i svoj program i viđenje rada, a zastupnici su mu postavljali pitanja na koja je on odgovorio.

Podsjetimo, novi ministar graditeljstva se bira nakon što je bivši Darko Horvat podnio ostavku zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HORVATOV NASLJEDNIK /

Čini se da imamo novog ministra: Paladina dobio jednoglasnu potporu vladajuće koalicije, a sutra slijedi glasanje i prisega

Image
HORVATOV NASLJEDNIK /

Čini se da imamo novog ministra: Paladina dobio jednoglasnu potporu vladajuće koalicije, a sutra slijedi glasanje i prisega

Uvodno predstavljanje Plenkovića

"Vladi treba čovjek koji ima iskustva u građevinskom sektoru, upravljanju projektima, u domeni nekretnina te menadžerskog i poduzetničkog iskustava kako bi se dinamizirali procesi", kazao je Plenković na zajedničkoj sjednici odbora za graditeljstvo te za gospodarstvo.

Napomenuo je da je Paladina rođen 1983., završio je ekonomiju i specijalistički poslijediplomski studij iz organizacije i menadžmenta, bio je savjetnik Uprave Hrvatske poštanske banke, prije toga predsjednik instituta IGH, radio je u nekoliko kompanija, imao kontakte s brojnim investitorima u građevinskom i sektoru ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je istaknuo da resor graditeljstva ima tri osobito važna segmenta - ubrzati obnovu te procese donošenja raznih građevinskih dozvola i drugih dokumenata kako bi potaknuo investicijski ciklus, kao i stavljanje državne imovine u funkciju.

"Jedna od zadaća novog ministra bit će ubrzati te aktivnosti", kazao je Plenković i dodao kako su tu i druge zakonodavne aktivnosti, energetska učinkovitost i stambena politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Paladina bi svojim ovlastima, iskustvom, entuzijazmom i dinamikom rada trebao dati kvalitetan i koristan doprinos radu Vlade", naglasio je u uvodnom predstavljanju Paladina kao kandidata za ministra.

Žestoka rasprava premijera i zastupnika

Odmah je krenula žestoka rasprava premijera i zastupnika gdje se neprestano povređuje poslovnik 238., odnosno, vrijeđanje saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na njegovu karijeru, poznato je svima da je bio ruski igrač, a s obzirom na trenutnu situaciju - kako to da je baš na njega pao izbor i koliko će to štetiti Hrvatskoj, to je prvo pitanje, a drugo - s koliko ste ljudi razgovarali, a da su odbili ovu vruću fotelju", pitala je Marija Selak Raspudić Plenkovića.

"Poznato je da sam ja premijer koji je najčešće pred Saborom, to je namjerno kao simbol odgovornosti. Poznati ste i inače kao netko tko olako lijepi etikete. Paladina je Hrvat, hrvatskog državljanstva, radi u Hrvatskoj, tržišno smo gospodarstvo, radio je i za kompanije koje nemaju nikakve veze s Rusijom. Smiješna je teza da je ruski igrač, a da je i netko Rus, ne mora valjda svaki Rus sada biti netko s kime bismo trebali prekinuti svaki kontakt", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simptomatično je da se baš sad dovodi čovjeka povezanog s ruskim kapitalom'', kazala je Katarina Peović iz Radničke fronte.

Premijer je Peović predbacio da je bila jedina koja nije bila za saborsku Deklaraciju o Ukrajini, a dotaknuo se i ostatka opozicije nazvavši sve grotesknom situacijom: "Imamo opoziciju koja me je kritizirala zbog odlaska u Ukrajinu ovog ljeta i u prosincu. Onda imamo izjave oporbe koja je djelovala kao da je netko plaća da izgovara o Ukrajini to što izgovara. I onda imamo situaciju kad su svi za deklaraciju u Ukrajini, prosvjetljenje… To je dobro, drago mi je da ste prešli na stranu prava, morala, povijesti, na način da nemate potrebu kontaktirati predsjednika Republike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stalno vam se priviđa Milanović'

"Pozdravljam taj iskorak, jedina koja ga nije učinila je gospođa Peović. Ona će valjda dobiti priznanje od nekog drugog", kazao je Plenković.

Selak Raspudić upozorila je da se Plenkoviću stalno priviđa Zoran Milanović: "Molim vas da to riješite s nekim stručnijim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Grmoja pitao je premijera je li mu kandidata za novoga ministra predložio Mate Granić što je Plenković odbacio.

"Dokazano nesposoban i dokazano netransparentan, iz inkubatora Mate Granića koji se proslavio računicom 'pola meni, pola tebi, pola Bagi", kazala je Vidović Krišto, a Plenković je poručio da je adresa na kojoj treba postaviti to pitanje Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladin se predstavlja zastupnicima

"Poziv koji sam dobio za ovu poziciju nisam mogao odbiti. Prihvatio sam jer je ovo i poziv obnoviti domove naših sugrađana. Imamo realan problem. Korporativno iskustvo stekao sam u financijskom i građevinskom sektoru. Dat ću sve od sebe da ovo ministarstvo još bolje služi svima nama", rekao je Paladina u svome predstavljanju.

"Tri glavne karakteristike moga rada: prvi je suradnja. Zato pozivam sve na suradnju zbog izazova koji nas spaja. Uključivanje, a ne isključivanje različitih mišljenja, je iznimno važno. Rezultat govori više od tisuću riječi. Duboko me motivira što rezultat koji se sada od mene očekuje, mnogima znači krov nad glavom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva na popisu zadataka je obnova. Svaki dan ću uklanjati prepreku po prepreku. Drugi zadatak je evaluirati prostorna rješenja. Sjest ću za stol struku, inženjere, izvođače i tražit ćemo najbolja rješenja."

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zajednička sjednica u Saboru

Krenula su pitanja zastupnika

Jedna od stvari koje mu oproba zamjera je pitanje angažmana u Hidroelektri niskogradnja, a on je rekao da je u to poduzeće došao u trenutku obustave toga posla, a kao predsjednik Nadzornoga odbora osigurao je da ruski investitor uloži sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U suprotnom radnici niz godina ne bi dobili ni plaće ni zaostatke. Sva gradilišta su pokrenuta, svi projekti su završeni i spriječena je ogromna šteta za proračun RH. Prestao sam biti predsjednik NO-a 2017. godine i Hidroelektra niskogradnja je tada bila u znatno boljem stanju nego u trenutku kada sam se kao predsjednik NO-a priključio. Nikada nisam bio direktor te tvrtke. Krivo ste se pripremili, slučajno ili namjerno, to prepuštam vama", rekao je Paladina i oporbi kazao da ima jako puno krivih informacija.

Obratila se i Selak Raspudić kazavši kako Paladina njih pokušava uvjeriti da je on najbolji izbor, ali kako oni znaju "da je on daleko od prvog izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama se svima nameće pitanje radite li za nečije interese ili ste se ovog posla prihvatili jer nije izgledna buduća suradnja s Rusima s obzirom na okolnosti u Europi", kazala je Selak Raspudić.

"Jesam li bio prvi ili zadnji izbor, to je potpuno svejedno. Jedini i glavni fokus mi je obnova, sve teme vezane uz prošlost ministarstva nisu mi fokus. Od sutra, ako postanem ministar, počinjem ubrzavati obnovu", poručio je Paladina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dajte mi par tjedana i pokazat ću vam rezultate'

Na pitanje Zvone Brumnića o prethodnim poslovima, Paladina je rekao da planira nastaviti raditi na dobrobit svih "stake-holdera", kao što je radio i na prethodnim poslovima.

Anka Mrak Taritaš pitala je Paladinu koji su njegovi kratkoročni ciljevi kao ministra, a on je rekao da planira okupiti stručnjake i svaki dan rješavati prepreku po prepreku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U relativno kratkom roku ste počeli najavljivati natječaj i kao Vlada ste u četiri godine uspjeli samo raspisati natječaj, ali ne krivim vas, nego nažalost procesi u Hrvatskoj traju i treba ih ubrzati", kazao je Paladina, koji je najavio i da će analizirati utjecaje APN-a na tržište.

"Znam da mi građani kojima su uništeni domovi ne mogu dati 100 dana mira, dajte mi par tjedana i pokazat ću konkretne rezultate'', kazao je Paladina te najavio da će povećati kapacitet zaposlenih u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina je najavio i kako će sutra na razgovor pozvati zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako bi svaki dan počeli aktivno rješavati stvari vezane uz obnovu.

Nakon više od tri sata rasprave, odbori su podržali Paladinu kao kandidata za ministra graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo