udruženim snagama protiv sberbanke / Hrvatski proizvođači organiziraju sastanak kojim žele spriječiti rusko preuzimanje kontrole nad Agrokorom!

U trenutku kada ruski Sberbank otvoreno traži dva mjesta u nadzornom odboru Agrokora s ciljem kontrole upravljanja tvrkom - mnogi u tome vide pokušaj Rusa da prodru i zauzmu svoje mjesto u jugoistočnoj Europi

19.3.2017.
18:30
VOYO logo

U ponedjeljak ujutro u 11 u zgradi Kraša - sastat će se predsjednici uprava šest hrvatskih prehrambenih divova - Vindije, Dukata, Francka, Atlantic grupe, Podravke i Kraša. Tema Agrokor.

Kao najveći dobavljači nisu zadovoljni jer iako Sberbanka je najveći pojedinačni vjerovnik – svih tih šest hrvatskih prehrambenih giganata smatraju da su jači nego Rusi i da ih se itekako treba pitati što i kako dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'imamo podršku ključnih dionika' /

Agrokor: 'Naša pozicija i opstojnost nisu upitne! S ključnim investitorima radimo na novom poslovnom modelu'

Image
'imamo podršku ključnih dionika' /

Agrokor: 'Naša pozicija i opstojnost nisu upitne! S ključnim investitorima radimo na novom poslovnom modelu'

Pa su se požalili da se institucije nisu dovoljno angažirale - a iz Vlade ih umiruju - sjest ćemo za stol uskoro.

"Vlada RH i dalje aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru. Predstavnici Vlade RH sastali su se u više navrata se menadžmentom kompanije, kao i s domaćim i stranim vjerovnicima čije su odluke i sudjelovanje presudni za iznalaženje najboljih rješenja i takve će razgovore ovaj tjedan započeti i s predstavnicima  najvećih dobavljača Agrokora", javlja Ministarstvo gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutrašnji sastanak održat će se bez ikoga iz Vlade ili HGK. No, cijeli manevar ruske državne banke u kojem su jučer najavili da žele svoja dva čovjeka u Nadzornom Odboru Agrokora – itekako je značajan i s geopolitičkog okvira.

"Pritom treba znati da Rusija, a sigurno je da ruska Vlada ima utjecaj na odluke rukovodstva Sberbanke, nema razloga biti sentimentala prema Hrvatskoj. Nažalost, to je tako", kaže bivši veleposlanik RH u Rusiji Božo Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski veleposlanik u Moskvi od 2003. do 2008. naglašava i da se puno stvari nakupilo tijekom godina u rusko-hrvatskim diplomatsim odnosima - gdje se hrvatska Vlada i nije baš ponijela onako kako su Rusi to očekivali.

"Sve to uz niz drugih detalja govori da ne treba očekivati da će ruska vlada biti osobito blagonaklona prema hrvatskoj Vladi ukoliko zbivanja s Agrokorom krenu u krajnje nepovoljnom smjeru. Rusija želi iskoristiti svaku mogućnost da napravi neprilike Europskoj uniji", tvrdi Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No iako se svi naši sugovornici slažu da je utjecaj Rusije u regiji – sada itekako snažniji – nego prije krize u Agrokoru – tih namjernih izazivanja neprilika s ničije strane – zasad nema na vidiku.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo