HRVATSKI POVJESNIČAR O KORONAVIRUSU: / 'Neki političari su ga nedavno ismijavali... Najvažniji aspekt borbe je isti kao i u prošlosti'

Image

Hrvoje Klasić rekao je da se kroz povijest karantena pokazala kao najvažniji aspekt borbe protiv zaraze

26.3.2020.
14:20
VOYO logo

Povjesničar i redovni kolumnist Net.hr-aHrvoje Klasić gostovao je u emisiji Novi dan N1 televizije gdje je govorio o aktualnoj pandemiji koronavirusa i naglasio da je jako teško uspoređivati je s drugim zdravstvenim nepogodama u prošlosti.

"Svijet danas nije isti, ali zanimljivo je kad pogledamo mjere, od 16. i 17. stoljeća do danas, najvažniji aspekt borbe je karantena, jer za viruse nema lijeka. Ta iskustva traju stoljećima, bolesne izdvojiti od zdravih je i onda i sad bilo najbolje rješenje", izjavio je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

COVID-19 UZEO TREĆU ŽRTVU U HRVATSKOJ, RADI SE O ŽENI IZ S. BRODA: Trenutno u Hrvatskoj imamo 495 oboljelih

Image

COVID-19 UZEO TREĆU ŽRTVU U HRVATSKOJ, RADI SE O ŽENI IZ S. BRODA: Trenutno u Hrvatskoj imamo 495 oboljelih

'Još do prije koji tjedan su neki političari ismijavali COVID 19'

Zatim je Klasić naglasio kako je kuga trajala desetljećima, dok je španjolska gripa u gotovo dvije godine zarazila skoro pola milijarde ljudi. Koronavirus je krenuo iz Kine, države u kojoj više nema novooboljelih, a ta se zemlja u ovoj situaciji ponijela drugačije nego prilikom pojave SARS-a 2002. godine.

"Danas je iznimno važna ta povezanost struke i znanosti koje su se ujedinile s istim ciljem, ako se sjetite još do prije koji tjedan su neki političari pa čak i liječnici ismijavali COVID 19, to nije dobra poruka", smatra Klasić i progovorio o utjecaju takve zdravstvene situacije na politiku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo svjedocima da je otišlo u totalitarne režime i diktature, poput Njemačke ili Italije nakon prvog svjetskog rata, ili kako je kriza u SAD-u dovela do roosveltovog New deala, što znači da može biti bolje. Dobar primjer je i Europa nakon 1945., evo i Zagreb, kada je oslobođen 1945., bio je zapušten, a entuzijazam ljudi i vodstva digli su ga na noge, da je u par godina počeo postajati moderan industrijski grad".

Praćenje mobitela u Hrvatskoj

U srijedu se na sjednici Sabora u hitnom postupku našao prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama. Ove je izmjene Vlada prihvatila prošlog tjedna, a prema njima će se u borbi protiv koronavirusa ozakoniti široko praćenje mobitela građana. Tako bi se za osobu koja je u samoizolaciji, a ima mobitel pored sebe, znalo gdje se nalazi i poštuje li tu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakoni u Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Srbiji i Slovačkoj idu čak prema narušivanju ljudskih prava, a Klasić smatra da kod nas situacija nije tako dramatična, ali ipak poziva na oprez.

"I u Hrvatskoj moramo biti zabrinuti zbog zakona, ali ne bih nikako uspoređivao naše političare s ovima iz regije. Ipak, trebamo voditi računa", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo