DOMAĆE ĆE POSTATI LUKSUZ? / Hrvatski poljoprivrednici uskoro bi mogli dići ruke od svega: 'U par godina drastično su se promijenili uvjeti'

Nije lakše ni uzgajivačima mesa ni poljoprivrednicima. Neki domaći proizvodi, poput cvjetnog meda domaće proizvodnje koji kemiju nije vidio, nestat će s polica ili postati luksuz, rijedak poput snijega u prosincu

28.12.2023.
22:35
VOYO logo

Pčele su možda najveće žrtve ovog Božića. Umjesto da spavaju zimski san i troše manje meda, one su zbunjene zbog visokih temperatura. Vrijedne su, radišne i jako uznemirene. Traže cvjetove za oprašivanje kojih nema do proljeća, piše Danas.hr.

"Ovo vrijeme nije dobro za pčele. Vidite i sami, božićno vrijeme, a pčele idu van, što je abnormalno. One bi trebale sad zimovati i biti unutra u klupku. Da nema legla i da troše čim manje meda", rekao je Dragutin Volarić, pčelar i proizvođač meda i pojasnio kako je cijeli prirodan ciklus poremećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A sad ponekad i cijele košnice ugibaju", požalio se. Nekad je u Dragutinovom kraju u ovo doba padao snijeg, a danas je bilo proljetnih 15 stupnjeva Celzija. U proljeće je bilo obrnuto.

"Ova prošla godina je bila loša. Imao sam ono što nikad u životu nisam imao, da su mi tri zajednice umrle od gladi", nastavlja Dragutin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSTAJE POMALO NADREALNO /

Bijeli Božić postaje samo naziv filma koji smo nekoć gledali: Ni priroda više ne zna koji je mjesec... Anti su procvale ruže

Image
POSTAJE POMALO NADREALNO /

Bijeli Božić postaje samo naziv filma koji smo nekoć gledali: Ni priroda više ne zna koji je mjesec... Anti su procvale ruže

Propast će sve kobasice i kuleni

Tropsko vrijeme stvara probleme i uzgajivačima mesa. Sušenje suhomesnatih proizvoda dugotrajan je proces koji se radi u zimski mjesecima. Sada se meso teže suši, kvari se, a ne pomaže ni vlaga.

"Naša tradicionalna svinjokolja, ljudi u Slavoniji koji nemaju komore, koji nemaju kontrolirane uvjete, vrlo teško mogu na bilo koji način sačuvati svoje meso koje im znači na neki način i egzistenciju", objašnjava Robert Hadžić, predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije lakše ni poljoprivrednicima. Josip Stipčević u svibnju se borio s poplavama, a sada muku muču s preranim cvatom.

"Kao što vidite, na ovoj jabuci iza još nije otpao sav list nakon berbe, a već se događa zbog visokih temperatura da se razvijaju novi cvjetni pupovi koji će, nažalost, ako se dogodi u veljači ili ožujku hladna fronta, imati velika oštećenja. Samim time nećemo imati ni prinos ni kvalitetu koju bismo trebali imati", govori Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki su osigurani

Sve to stvara velike gubitke pogotovo malim proizvođačima koji nisu osigurani. Ako se ovo vrijeme nastavi, svi će biti u problemima.

Koliko god se mnogi trudili negirati klimatske promjene, one su tu i vrlo opipljive. Ono malo naših preostalih poljoprivrednika, ratara uskoro bi moglo dići ruke od svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U par godina drastično su se promijenili uvjeti proizvodnje. Tako da će sigurno biti problema s tradicionalnim proizvodima. Ono što se događa s prirodom, nažalost, događa se u vrlo kratkom roku tako da se mala gospodarstva mogu vrlo teško prilagoditi", objašnjava Hadžić.

A to znači da će neki domaći proizvodi, poput ovog cvjetnog meda domaće proizvodnje koji kemiju nije vidio, nestati s polica ili postati luksuz, rijedak poput snijega u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo