Doznajemo / Hrvatski policajac koji je udaljen iz službe morao je dati izjavu da 'Republiku Srbiju smatra svojom državom'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske ne želi komentirati slučaj, a Danas.hr dobio je reakciju službenog Beograda

21.1.2023.
14:17
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

I ako je 21-godišnji hrvatski policajac udaljen iz službe, iz Beograda su nam rekli: "Pozivi za upis u vojnu evidenciju ne upućuju se Republici Hrvatskoj".

"Ministarstvo obrane Republike Srbije upućuje pozive za upis u vojnu evidenciju isključivo osobama na teritoriju Republike Srbije", tvrde iz Ministarstva obrane Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Danas.hr otkrio je skandal u policijskim redovima. Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske potvrdili su nam informaciju kako je 21-godišnji hrvatski policajac na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske, "radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja".

Poslije našeg otkrića poslali smo upit Ministarstvu obran Republike Srbije gdje su nam kazali: "Ministarstvo obrane Republike Srbije upućuje pozive za upis u vojnu evidenciju isključivo osobama na teritoriju Republike Srbije. Pozivi za upis u vojnu evidenciju ne upućuju se Republici Hrvatskoj niti bilo kojoj drugoj državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojno državljanstvo

Iz neslužbenih, ali vrlo pouzdanih izvora potvrđena nam je informacija kako 21-godišnji hrvatski policajac ima dvojno državljanstvo.

Na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije stoji da ako ste iseljenik Republike Srbije ili njegov potomak možete imati državljanstvo Republike Srbije pod uvjetima da ste navršili 18 godina, da vam nije oduzeta 'poslovna sposobnost' i ako podnesete pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom. Također je istaknuto da ne morate živjeti u Republici Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nevjerojatan slučaj /

Skandal u policijskim redovima: Mladi hrvatski policajac otišao u vojsku Srbije

Image
Nevjerojatan slučaj /

Skandal u policijskim redovima: Mladi hrvatski policajac otišao u vojsku Srbije

Osim toga ako ste pripadnik srpskog naroda i nemate prebivalište na Teritoriju Republike Srbije imate pravo imati državljanstvo Republike Srbije , također je potrebno da ste navršili 18 godina, da vam nije oduzeta 'poslovna sposobnost' i pisana izjava da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

Iz odgovora Ministarstva obrane vidljivo je kako mladi hrvatski policajac ima ili prebivalište ili boravište na području Republike Srbije, te mu je tamo stigao poziv na upis u vojnu evidenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljanin Republike Srbije, uvodi se u vojnu evidenciju početkom kalendarske godine u kojoj navršava 18 godina, kao i starije osobe koje iz određenih razloga nisu uvedeni u evidenciju.

Da bi saznali više detalja upit smo uputili i SOA-i koja kaže: "Sigurnosno-obavještajna agencija, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno-obavještajna postupanja iz područja svoje nadležnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema našim neslužbenim saznanjima ovo nije jedini slučaj u kojem je hrvatski policajca dobio poziv za upis u vojnu evidenciju. Više informacija zatražili smo od Ministarstva unutarnjih poslova RH, te kada odgovor dobijemo, objavit ćemo ga.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo