zakon o zdravstvenoj zaštiti / Hrvatski pacijenti upozoravaju premijera: 'Spasite solidarni javni zdravstveni sustav'

Image
Foto: Goran Stanzl/Grgur Zucko/PIXSELL

Navedene bi mjere omogućile privatnicima veću zaradu bilo putem naplaćivanja usluga pacijentima

25.6.2018.
16:07
Goran Stanzl/Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) upozorila je u ponedjeljak da će Vlada, bude li prihvatila prijedloge novog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, učiniti javno zdravstvo manje dostupnim i skupljim, te pozvala premijera Andreja Plenkovića na korjenitu reformu hrvatskog zdravstva radi očuvanja solidarnoga javnog zdravstvenog sustava (SJZS).

U otvorenom pismu upućenom premijeru Plenkoviću UHP tvrdi kako prijedlozi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji bi uskoro trebali doći pred Vladu, "predviđaju poklanjanje javnog zdravstva privatnicima, uvođenje zdravstvenog turizma u javne ustanove, smanjenje prava pacijenata (kroz tzv. košaricu usluga), plaćanje svih usluga izvan te košarice (kao u stomatologiji), povećanje participacije, raslojavanje pacijenata prema platežnoj moći (liječenje prema standardu i nadstandardu) te poskupljenje dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedene bi mjere omogućile privatnicima veću zaradu bilo putem naplaćivanja usluga pacijentima bilo zdravstvenom fondu, pri čemu će najviše plaćati oni čije su zdravstvene potrebe najveće, a platežna moć najmanja – građani bez prihoda i umirovljenici, upozorava se nadalje u pismu.

"Dok zemlje koje su ranije kročile u privatizaciju smanjuju udjel privatnog u javnom zdravstvu, čineći zdravstvenu skrb dostupnijom na solidarnom načelu, mi idemo upravo obrnutim putem – poklanjamo javno zdravstvo privatnicima, a zdravstvo činimo manje dostupnim i skupljim", smatra UHP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjeran slom solidarnoga javnog zdravstvenog sustava političko je i demografsko samoubojstvo, ističe nadalje Udruga hrvatskih pacijenata, smatrajući da će "ograničenje ili smanjivanje sadašnje razine prava na liječenje uzrokovati daljnji pad povjerenja u bolju budućnost Hrvatske i predstavljati dodatni motiv za odlazak iz domovine".

Stoga od premijera Plenkovića traže da "mudrošću političara i odlučnošću državnika spasi naš solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS)" i "konačno, nakon 25 godina čekanja", provede "pravu, korjenitu i spasonosnu reformu hrvatskog zdravstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta bi reforma, smatra UHP, među ostalim morala uključivati reformu bolničkog sustava tako da vlasništvo nad bolnicama bude jedinstveno a suvišne bolnice pretvorene u poliklinike s dnevnim smještajem, dok bi nastali slobodni prostori bili pretvoreni u samoodržive domove za starije i hospicije.

Nadalje, nužno je izjednačiti status svih liječnika u javnom zdravstvu, kao i uvesti neprofitnost u poslovanje javnog zdravstva - pacijenti ne smiju biti izvor prihoda, a ne smiju se ni razlikovati po platežnoj moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenjem potpune transparentnosti potrošnje i objedinjavanjem javne nabave omogućila bi se velika ušteda i omogućilo građanima uvid u potrošnju sredstava namijenjenih liječenju, napominje se nadalje u pismu. Također je nužna depolitizacija javnog zdravstva, popunjavanje solidarnoga javnog zdravstva sadržajima i djelatnostima, ali i povećavanje plaća medicinskim djelatnicima.

Kao posljednju reformsku mjeru, a kako bi se stvorio "pravedan, solidaran zdravstveni sustav, dostupan i financijski održiv" iz UHP-a još navode uplaćivanje sredstava koje država duguje zdravstvenom fondu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neupitno je da bi predložena reforma imala potporu svih građana, pacijenta, većine liječnika i financijsku potporu EU", zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo