iskorak institucija EU /

Hrvatski narodni Sabor BiH pozdravio što su u Strateški kompas EU uvrstili konstitutivne narode BiH

Image
Foto: Thinkstock

Riječ je o dokumentu koji predstavlja viziju obrambenog razvoja Unije. Plenković ocijenio da je ovime napravljeno 'dobro rješenje za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH'

22.3.2022.
15:56
Thinkstock
VOYO logo

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su jučer Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na insistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će taj dokument šefovi vlada EU-a usvojiti u četvrtak i ocijenio kako je spominjanjem konstitutivnih naroda napravljeno 'dobro rješenje za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ističe kako je ovaj iskorak institucija EU, čije su pojedine zemlje problematizirale kategoriju 'konstitutivnih (ustavotvornih) naroda' (Hrvati, Bošnjaci i Srbi) kao sastavnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma, 'nedvosmislen odgovor svim pokušajima urušavanja Ustava BiH i njezinih institucija'.

HNS BiH očekuje da će usvajanje toga dokumenta biti i poticaj za izbornu reformu te otklanjanje diskriminacije svih građana i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravedno i racionalno rješenje treba omogućiti funkcionalnost BiH i njezinih institucija koje odražavaju legitimnu političku volju konstitutivnih naroda", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo